Articles

AMB ACCENT

Metàfores

Avui se'm fa difícil d'explicar-vos amb paraules l'efecte colpidor d'una imatge que encara em remou els budells, paradoxalment. I us convido a llegir aquestes lletres mirant la pantalla de l'ordinador o el mòbil amb connexió a internet, a www.rebelion.org. La foto parla de la fam a la banya d'Àfrica i ens mostra una dona lligant-se ben fort una corda més amunt de la cintura, justament allà on comença l'estómac, perquè prement-se l'estómac miren d'evitar el dolor físic que els provoca la fam. És la foto d'una àvia que no menja perquè ho puguin fer els seus néts.

Cada cop són més els nens africans que moren pel camí que han de recórrer fins al camp de refugiats més gran del planeta Terra. Els qui hi arriben ho fan desnodrits, amb danys irreversibles la majoria. I segons Nacions Unides, 11 milions de persones patiran fam en aquesta zona del món. La gent d'aquest mitjà a la xarxa, Rebelión, crec que de manera encertada contraposen la imatge de la fam, fins ara un nen negre amb la panxa ben infladota, a la d'aquesta àvia que amb una corda s'estreny l'estómac. I ha estat una ONG amiga, Ajuda en Acció, qui ha fet la denúncia d'aquesta nova pràctica indigna de moltes dones africanes.

La majoria d'ONG que treballen sobre el terreny ja han denunciat que som davant la pitjor crisi alimentària de la història. Per donar xifres –que sembla que agrada–, un terç de somalis, 5 milions d'etíops, gairebé 4 milions de kenyans, necessiten ajuda humanitària urgent. Moren de gana, de còlera, de set, d'infeccions intestinals agudes, assassinats. En 8 dies els britànics han respost a una crida d'emergència i han donat 20 milions d'euros, i el seu govern ha anunciat un ajut addicional de 59 milions. El nostre govern ha anunciat que donarà suport a les ONG catalanes que cooperen allà, sense concretar com ni quan.

El discurs lacrimogen m'incomoda, però no podem deixar de dir les coses pel seu nom. Invertir en el Sud no només és necessari, hauria de ser una obligació si volem construir una societat més justa. I sap greu tenir la foto davant teu, el mateix dia que et truquen per dir-te que, en senyal de protesta per la retallada en cooperació al desenvolupament, la Federació d'ONG catalanes abandona el Consell de Cooperació de la Generalitat. Maldo per veure com s'acosten posicions, i es fan gestos clars d'aposta política d'ajuda a un Sud empobrit, maltractat, que no vol almoina, vol dignitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.