opinió

Una cuina humanitària

Els gran cuiners haurien de pensar en aquells que són hipertensos

De cada 100 catalans adults 35 tenen hipertensió. La seva prevalença arriba al 60% entre gent de més de 60 anys. En el món, 1 de cada 4 adults en té. És, juntament amb les seves conseqüències, la primera causa de mortalitat. Segons previsions, l'any 2025 afectarà el 60% –1.560 milions– de la població mundial adulta. Les guies europees de manejament de la hipertensió incideixen en la importància de millorar el nivell de compliment del tractament per part dels pacients. Però, recau tota la responsabilitat només sobre els milers d'afectats? De veritat no se'ls pot ajudar més en el viure de cada dia? És necessària tanta sal, l'enemic acèrrim i sense pietat per a la salut dels hipertensos que es troba pertot, principalment en els àpats dels restaurants? A Catalunya, vagin on vagin, es trobaran amb els restaurants a vessar. N'hi ha milers. Gairebé com les oficines de «la Caixa», una a cada cantonada. Moltes vegades s'ha de tenir paciència bíblica per trobar seient. Però a cap lloc dels menús, cartes, suggeriments i recomanacions dels xefs trobem menús per a persones amb hipertensió. Per a aquest 35% d'adults catalans i aquest 60% entre la població de més de 60 anys que, durant tota la vida, hauran de vigilar de no tenir una embòlia o altres accidents vasculars.

La revista Restaurant Magazine publicava que, segons un jurat de 800 professionals i experts dels fogons, s'ha reelegit per cinquena vegada i quarta consecutiva El Bulli com a millor restaurant del món. Aduriz manté el seu Mugaritz d'Errenteria en quarta posició. Gran salt per a la família Roca, ja que el seu El Celler puja des del lloc 26è al cinquè. Arzak, de Sant Sebastià, manté el seu restaurant en el número 8. Hegemonia catalana i basca entre l'elit culinària. Joan Roca va manifestar que la línia està traçada i és sòlida. El que s'està valorant és el compromís amb la feina i la cuina que busca nous reptes i noves lectures. Aquest compromís el tenen tots vostès amb la realització d'una cuina més humanitària que no exclogui a ningú. Nous reptes i lectures que pensin en la salut de tots els ciutadans, principalment en els qui pateixen d'hipertensió i diabetis, que no tenen perquè romandre apartats quan entrin a un restaurant. Amb la seva investigació, i com a millors cuiners del món, poden aconseguir que els restaurants incloguin aquests menús. Si la hipertensió es regulés correctament, els accidents cerebrals vasculars es podrien reduir a la meitat, l'infart de miocardi, en un 25%, i la insuficiència cardíaca, en un 50%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.