la columna

La gent

El poema de Carner Bèlgica, que tants maldecaps va procurar als estudiants en la prova de selectivitat, parla d'aquell país com d'«una nació de bones gent plegades». El poeta descriu lleument el paisatge físic de Brussel·les però es fixa sobretot en la seva gent: «una ciutat amb soldats no gaire de debò... on l'infant i l'obrer no fessin mai tristesa», plena de savis, d'autoritats amb paraigua, de nens que alimenten amb molles de pa els peixos del brollador del parc.

Carner sabia que la gent fa la ciutat i que la ciutat és la gent. Potser ho havia après de Sòcrates: «L'indret i els arbres no m'ensenyen res; només els homes són la ciutat.» O potser d'Aristòtil: «Anomenem ciutat una multitud de persones, una comunitat de ciutadans.» I ara ho acaba de repetir, de pas per Barcelona, el geògraf i urbanista britànic sir Peter Hall: «Allò que canvia la ciutat és la gent; si la seva vida és bona, la ciutat és bona.» En un llibre recent, Cartes a Joan Saqués, el bisbe emèrit de Girona, Jaume Camprodon, diu això mateix: «A la primera vista del poble no n'hauries donat ni cinc cèntims, però després d'escolar la seva gent te'l mires amb uns altres ulls.» Per damunt de les pedres i més enllà dels arbres, la ciutat és la suma de moltes vides unides; com diu també Camprodon, «cada pedra, cada turó, té una història que evoca relats de vida».

És gràcies a la gent que les ciutats esdevenen organismes vius i palpitants. Adquireixen fesomia pròpia, però van modificant el tarannà. Segons Hall, «les ciutats canvien poc físicament, però molt socialment: els immigrats viuen en el mateix tipus d'habitatges que els autòctons, però d'una altra manera». En aquesta «altra manera» hi ha el repte i la dificultat de la integració; els uns i els altres han de fer molts esforços per arribar a l'ideal que, ja en el segle XIV, formulava Francesc Eiximenis: «Ciutat és congregació concordant de moltes persones participants e tractants e vivent ensems.» Les «bones gents plegades» de Carner.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.