de set en set

La rebrotada del calvinisme

Ja s'ha convertit en un acte reflex: cada vegada que assisteixo a una lliçó moral, premo fort la cartera

Les mesures contributives i recaptadores que imposen les diverses administracions fan pensar en una certa rebrotada d'aquella vella tesi calvinista que encreua economia i moralitat. Cada època té el seu diccionari. I avui, en temps de consellers ateus que invoquen la Verge i que quan la Verge respon a les seves pregàries fins i tot s'obliden de fer-li una elemental ofrena protocol·lària, ja no parlem de teologia moral sinó, ras i curt, de daurar la píndola. L'afany recaptador de les administracions es lubrifica amb la vaselina de la moral. I així, amb la intenció d'evitar l'excés de velocitat a les carreteres i d'amagar que a l'administració li serà molt més rendible multar conductors inofensius que no pas detenir els delinqüents automobilístics, es desplega tot un decàleg moral al voltant de la velocitat, la contaminació ambiental o la sinistralitat a la carretera. Resultat: mentre que l'homicida habitual que condueix un seat Ibiza de color marró continua cada matí avançant impunement en contínua i amorrant-se temeràriament al darrere del teu vehicle, jo he deixat de manera reiterada uns suculents eurots per haver excedit en quinze quilòmetres la velocitat permesa en diversos trams de carretera que no tenien cap risc.

En ple context de crisi, el govern central apuja els impostos sobre els carburants i el tabac. A la cadena televisiva Cuatro, disfressat d'entrevista, fan un massatge a l'ego de Zapatero. I quan el president és preguntat pel darrer increment d'impostos, expulsa una cortina de tinta moral i diu: revertiran en millores ambientals i de salut, i afavoriran l'ús del transport públic. Ja s'ha convertit en un acte reflex: cada vegada que assisteixo a una lliçó moral, premo fort la cartera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.