la tribuna

Els nostres diners

La despreocupació ciutadana atorga a les administracions una impunitat pràcticament total a l'hora de decidir com invertir els nostres diners

Dos serveis públics bàsics com les llars d'infants i les residències d'avis són insuficients, però ens gastem milions en tota mena de saraus

Fa pocs dies s'ha acabat el període de declaració de renda corresponent a l'any 2008. Segons diuen, a la majoria de ciutadans el ministeri d'Hisenda els ha de retornar una part dels diners que, prèviament, els havia retingut, i aquest fet sembla satisfer les expectatives de la majoria. En l'escala de valors de la nostra societat el ciutadà més respectable no és aquell que paga més sinó aquell que ha aconseguit que li retornin més diners. En les converses entre amics i coneguts, el tema és recurrent i aquell del grup al qual li ha tocat pagar una quantitat important no té esma per reconèixer aquesta circumstància, que el faria passar per ric –estigma inassumible!– o bé per estúpid.

Va ser llegint l'estimulant llibre de Ferran Sáez El crepuscle de la democràcia quan vaig sentir parlar per primer cop de les preocupacions postmaterials, terme encunyat per Ronald Inglehart, un professor de la Universitat de Michigan que ha estudiat els canvis culturals en les societats industrials avançades. «La tesi bàsica d'Inglehart –escriu Sáez– es podria resumir [...] de la manera següent: els valors de les societats occidentals han anat canviant des de l'èmfasi absolut en el benestar material (alimentació, protecció contra les inclemències del temps, salut, seguretat física, etcètera) fins a preocupacions que Inglehart anomena postmaterials (ecologia, interès cultural per la participació política, etcètera).» D'acord amb aquesta tesi les generacions més joves d'europeus occidentals perceben la solució de les necessitats materials dels ciutadans per part de les administracions públiques no com el resultat d'un esforç contributiu ben gestionat sinó com un fet natural, que ja existia abans del seu naixement i que es dóna per descomptat.

Per poc que ens hi fixem, ens adonarem que els diners que, amb retorn o sense, paguem a Hisenda de vegades van a parar a mans d'administracions que es comporten com a autèntics capdavanters de les societats postmaterials. I em refereixo a la ciutat de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona sovint actua d'acord amb les prediccions del professor de Michigan, com si les necessitats materials dels ciutadans ja estiguessin cobertes. Per exemple, en espera de l'anhelada línia 9, els barcelonins patim un dels serveis de metro més incomplets, geogràficament, de tots els de les grans ciutats europees –París, Londres o Berlín–. Tenim, en canvi, la sort, postmaterial, de poder circular amb bicicleta pública. A Barcelona, dos serveis públics tan bàsics com són les llars d'infants i les residències d'avis són del tot insuficients però, en canvi, al llarg de l'any gastem milions i milions d'euros en tota mena de saraus. Fins i tot hi ha una regidora que avisa d'una situació tan postmaterial com és l'arribada de la primavera, enviant a cada ciutadà una bossa de llavors. Aquesta obsessió per les actuacions postmaterials fa anys que dura i, de fet, alguns diuen que ha servit per aviciar tota una generació, la més jove, afalagada per un neopopulisme d'esquerres que la tracta més com un client a qui cal fidelitzar que no pas com un ciutadà a qui cal servir.

Si els ciutadans d'una capital com Barcelona som incapaços de castigar electoralment els polítics que malbaraten els nostres diners i de premiar aquells que els administren correctament, ¿com hem de pensar en una fiscalització de les grans despeses autonòmiques o de l'Estat? Aquesta despreocupació ciutadana, pròpia de les societats catòliques o postcatòliques, atorga a les administracions una impunitat pràcticament total a l'hora de decidir com invertir els nostres diners. ¿Quantes veus crítiques han sorgit al voltant d'una llei de la dependència que en comptes de premiar, fiscalment, aquelles famílies que s'ocupen dels seus avis passa aquesta responsabilitat a l'administració? ¿Podem començar a dir que el fracàs de l'escola pública té molt a veure amb un model de gestió obsolet que menja energies i pressupost sense aturador? Són només dos exemples de la manca de debat sobre qüestions que costen molts diners al ciutadà i que no són correctament gestionades per les administracions. En el millor dels casos, convertim el debat en una polèmica ideològica que és l'àmbit on, al nostre país, es perdonen totes les ineficàcies.

Potser del que es tracta és de canviar la mentalitat picaresca, que no només subsisteix a l'ampla Castella, per un esperit suaument calvinista. Qui sap si aleshores seria possible que l'administració construís guarderies i que nosaltres, si ens ve de gust, el dia de la festa major tiréssim coets des del terrat de casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.