plaça major

Tocar la moral als pagesos

Tothom s'atreveix a manar als pagesos –no passa el mateix amb les grans elèctriques– i a dir-los com han de fer la seva feina

Els pagesos catalans fan la seva feina des de temps immemorial: avis, pares i fills... És una labor, l'art de conrear la terra, que s'ha anat traspassant entre els qui continuen –afortunadament per a nosaltres– de generació en generació i on la família hi té importància cabdal. La seva justa i responsable orientació, el seu suport i ànims –dels pares, principalment– i, per damunt de tot, la modernització del camp, afavoreixen la continuïtat dels joves. No pot faltar, en molts aspectes, el suport de la Generalitat, principalment, pel que fa a l'orientació i formació professional dels joves agricultors, un tema que està molt abandonat. Tradicionalment, els pagesos catalans, han fet i fan la seva tasca agrícola molt ben feta. Amb una gran responsabilitat. Tenir sort de menjar productes de casa, és un bé per tots. Doncs, ara, surt la Generalitat i vol ensenyar als pagesos com han de fer una feina que desenvolupen fa segles. A l'època de segar, la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis volia prohibir als pagesos la utilització de maquinària agrícola entre les dues del migdia i les cinc de la tarda. Precisament, les hores en què hi ha més collita, ja que el cereal s'ha de recol·lectar en hores i dies concrets, quan l'ambient és menys humit, per poder-ne aprofitar millor el gra. Les associacions agràries van criticat la mesura, que arribava en plena època de segar. Unió de Pagesos creu que hi ha una espiral persecutòria contra el sector agrari, tot i que va recomanar als pagesos que prenguin les màximes precaucions quan treballin en situacions de risc. Rosa Pruna, presidenta de l'Associació Agrària de Joves Agricultors, va explicar que a partir de les set de la tarda s'aixeca boira i el cereal es mulla. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya va demanar sentit comú a l'hora d'establir mesures puntuals. El conseller d'Interior, Joan Saura, que va eximir els pagesos de qualsevol responsabilitat pels incendis dels darrers dies, va admetre que la prohibició era un problema per a ells ja que no es poden fer servir màquines recol·lectores ni empaquetadores de palla de cereal.

Tothom s'atreveix a manar als pagesos –és evident que no passa el mateix amb les grans elèctriques– i a dir-los com han de fer la seva feina. Ni el conseller d'Agricultura no els dóna ple suport. Tots els ciutadans podem fer una gran cosa per la continuïtat de la pagesia de la nació catalana: consumir productes de casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.