opinió

Carta al conseller Joaquim Nadal

No deixi que la Bisbal perdi la capitalitat de la ceràmica

Estem molt desorientats; no entenem com encara preval l'opció sud sobre la nord

La veritat és que tan bon punt hem tingut accés a la nova informació pública de millora de la carretera C-66 –coneguda com la variant de la Bisbal–, el 30/07/09, tot el món relacionat amb la ceràmica de la Bisbal i rodalia hem quedat totalment consternats.

El traçat nord desapareix; els dos nous traçats sud, tant se val un o altre, afecten de ple les úniques zones pendents d'explotar de les terreres de Vaca Morta i, per tant, aboquen la nostra indústria ceràmica a la desaparició.

Així de senzill. La destrucció d'una tradicional font de riquesa, com són unes terreres que donen vida a 42 empreses de la Bisbal i comarca, a més d'un bon nombre d'empreses de poblacions com Quart i Breda, que es proveeixen d'aquestes terreres, sumat a la pèrdua de més de 600 llocs de treball –directes i indirectes– i les conseqüències que tot plegat comporta, a canvi de preservar el feu intocable del nord.

En uns moments tan crítics, en què les empreses que depenem de les argiles de Vaca Morta patim una forta crisi econòmica i alhora estem afectades per ERO temporals, que són de màxima preocupació i prioritat per al nostre govern, no hi ha raonament plausible que expliqui la seva actuació de desprotecció i indiferència cap al nostre sector, conseller, sabent la magnitud de les repercussions que se'n derivaran.

Enrere queden llargues reunions, en què, com a col·lectiu de la ceràmica, sempre vam defensar i demanar el mateix: que qualsevol opció no afectés les zones d'extracció de Vaca Morta. Conseller, com creu que ens hem quedat quan hem tingut accés a la seva memòria d'informació pública, en la qual justifica la desaparició del traçat nord perquè no facilita el creixement industrial de la Bisbal? Realment ha creat la pedra filosofal que permetrà que la indústria de la Bisbal prosperi sense ceràmica, que és el motor de la resta d'indústries i serveis de la zona?

Estem molt desorientats; no entenem com encara preval l'opció sud sobre la nord, quan tots els informes tècnics, econòmics i ambientals recomanen indiscutiblement l'opció nord sobre la sud. A més a més, sap vostè que en les seves opcions de traçat pel sud no s'ha tingut en compte que discorren per l'antic abocador de Cruïlles, on vés a saber què s'hi trobaran quan comencin les obres d'excavació? Ha estudiat com resoldre els problemes tècnics de construir un vial en una zona argilosa altament inestable?

Per altra banda, no entenem que l'opció sud A, que és l'opció preferent de la seva conselleria, s'allunyi encara més de la Bisbal –i per cert, s'acosti més a Monells– per salvar el polvorí, provocant així que la variant desemboqui al bell mig de les zones extractives d'argila; és que l'activitat ceràmica no és tan o més important?

Li prego que rectifiqui, conseller; no deixi que per la seva decisió unilateral la història l'assenyali com a responsable d'haver destruït, d'una tacada, el present i el futur de la indústria terrissaire de la Bisbal, que és tant com dir el nervi històric vertebrador de la riquesa d'aquesta terra. No deixi la Bisbal i els municipis veïns sense la seva insígnia d'identitat més representativa; no deixi que la Bisbal perdi la capitalitat de la ceràmica; no deixi que la nostra indústria ceràmica només sigui un mer oblit del passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.