la columna

El mur

La novel·la de Julio Manegat Spanish show, avui oblidada, tenia el mèrit de descriure el procés de destrucció urbanística de la costa catalana molt poc temps després d'haver començat. Era tot just l'any 1965 i Manegat ja escrivia això: «Comenzó a especularse con los terrenos cercanos al mar, con las caletas pedregosas y la franja de pinos que las circundaban; el palmo cuadrado comenzó a cotizarse más y más y, en poco tiempo, la importancia de poseer tierras costeras se convirtió en títulos de grandeza y poderío.»

Però ni Manegat ni ningú no podia imaginar-se llavors amb quina agressivitat s'entendria l'ocupació immobiliària durant els trenta anys següents. Les sortides de vacances han estat bones per constatar, al llarg de tota la franja mediterrània, les veritables dimensions de la depredació. Submergits en la crisi, hem pogut contemplar els esquelets insepults dels edificis abandonats a mig fer, les grues aturades que podrien servir de forques per penjar-hi els responsables del daltabaix. La premsa d'aquest estiu ha anat plena de cròniques sobre la patètica situació de la costa i de part del rerepaís. Només amb uns quants titulars, escollits a l'atzar, n'hi ha prou per exposar la situació: «Creixement desmesurat i desordenat», «Terrible desgavell urbanístic», «Edificació massiva, urbanisme salvatge», «L'epidèmia del totxo envaeix el territori», «El litoral, cementi de formigó»... I, sobre tots, aquest: «La costa, convertida en un mur de ciment.»

En la seva intervenció en el Debat Costa Brava, l'any 1976, Manuel Vázquez Montalbán va comparar aquest mur amb el de Berlín, «mur de la vergonya entre la terra i el mar», i va dir, sorneguerament, que s'havia aixecat Cara al sol. No sabíem, llavors, que a l'ombra d'Els segadors el mur encara s'alçaria més. Es veu que algú va entendre malament la lletra del nostre himne i va anar apilonant totxo sobre totxo «per quan vingui un altre juny», és a dir, per quan comenci una altra temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.