opinió

El poder transformador de l'esport

L'esport contribueix en bona mesura a la cohesió econòmica i social i a aconseguir societats més integrades

La societat ha fet seus els valors de l'esport: en relació amb la salut, l'educació, la igualtat efectiva entre dones i homes i com a element de cohesió social i territorial

En un escrit recent, Narcís Casassa, diputat provincial d'Esports, posava de manifest els valors d'equip que havia sabut transmetre l'entrenador del Barça i que han estat un exemple positiu per a molts. Efectivament, hem acompanyat els èxits esportius amb la bondat del treball en equip, l'esperit de superació, la disciplina, la cooperació i sobretot la humilitat que s'aconsegueix amb el treball constant i el respecte als altres equips i als mateixos companys. S'ha d'agrair que un equip professional pugui servir de referent per a joves i grans. De fet, localment n'hi ha molts, d'exemples: entitats, clubs, equips, dirigents i esportistes han treballat per l'esport i per la millora de la societat.

Tots en coneixem exemples a les nostres poblacions. Ens deia Josep Saguer, representant territorial d'Esports de la Generalitat, en la XXIX edició de les Medalles de l'Esport Gironí, que els prop de cinc-cents guardonats (festa de l'esport gironí que se celebra des de 1980) són exemples de persones que han dedicat bona part de la seva vida a la pràctica esportiva o al suport a l'esport, amb constància, sacrifici i il·lusió. Són models propers que enalteixen les virtuts de l'esport sovint en contraposició a nous reptes i amenaces, com ha posat de manifest la Comissió de les Comunitats Europees (2007), com ara la violència, el racisme, el dopatge, la corrupció o la pressió comercial, l'explotació dels jugadors joves o el blanqueig de diners en l'àmbit més global.

A Catalunya s'està fent un esforç, des de les institucions i les entitats esportives, per promoure l'esport i l'activitat fisicoesportiva, perquè representi un estil de vida que ens ajudi a viure més saludablement i que ens permeti una millor realització com a persones. Moltes federacions esportives compten amb procediments. No només per combatre actes de racisme o violència, sinó per impulsar mesures socioeducatives (per a jugadors i aficionats) que desenvolupin actituds positives.

L'esport contribueix en bona mesura a la cohesió econòmica i social i a aconseguir societats més integrades. Tots els ciutadans han de tenir accés a l'esport, atenent a la situació dels grups minoritaris, els joves, les persones amb discapacitat o entorns desfavorits. L'esport també pot facilitar la integració dels immigrants a la societat, perquè fomenta el sentiment compartit de pertinença i participació, i serveix de suport al diàleg intercultural. L'esport pot contribuir a la creació d'ocupació, al creixement econòmic i a la revitalització en particular a les zones desfavorides (un estudi presentat durant la presidència d'Àustria el 2006 suggeria que l'esport, en un sentit ampli, va generar un valor afegit equivalent al 3,7 % del PIB de la UE).

La societat, doncs, ha fet seus els valors de l'esport: com a element directament associat i relacionat amb la salut de la població, la seva relació amb l'educació, la igualtat efectiva entre dones i homes o com a element de cohesió social i territorial. Entre tots hem de ser capaços de treballar per impulsar la pràctica de l'activitat física i l'esport a tots els sectors de la població.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.