plaça major

La utilitat de les consultes

Benvingudes siguin les consultes locals mentre serveixin per aclarir qui és qui en el mapa polític català

N'hi ha que diuen que, després de l'èxit d'Arenys de Munt, no caldria repetir en multitud de municipis uns referèndums que no se sap ben bé com aniran. Jo, en part, comparteixo els seus dubtes, ja que l'expectació que genera una cosa nova és molt difícil de mantenir durant gaire temps i es corre el risc de fer malbé l'invent, tal com ha passat, per exemple, amb els partits de la selecció catalana de futbol: un partit contra el Brasil et permet omplir el Camp Nou amb 90.000 persones, però repetir fins a l'eternitat l'experiència amb seleccions menors i sense cap més al·licient ni fer cap més passa endavant converteix l'esdeveniment en un partit de costellada.

De tota manera, jo no cridaria al mal temps. Aquestes consultes populars tenen unes virtuts que són enormement positives en el nostre procés d'alliberament nacional: primer, es deixa en fals l'Estat i la seva legalitat, ja que no hi ha res més democràtic que una urna i una papereta; contra això no hi ha cap llei ni cap president de govern ni cap ministre ni cap jutge que hi pugui fer res. Segon, es demostra que es pot assolir la independència sense violència i que, en tot cas, els que la utilitzarien no serien els independentistes sinó l'Estat que vol impedir l'exercici d'un dret democràtic fonamental. Tercer, la voluntat independentista d'una part molt significativa de catalans esdevé coneguda arreu d'Europa i del món, perquè les consultes desperten l'interès dels mitjans de comunicació internacionals. Quart, la ciutadania de Catalunya s'acostuma a votar a favor (o en contra) de la independència, un fet que anys enrere la immensa majoria de la població creia impossible. Cinquè, la qüestió nacional se situa en el centre del debat polític, la qual cosa els partits espanyolistes sempre han intentat evitar amb falsos debats. Sisè, el mapa polític es divideix no pas entre dretes i esquerres sinó entre sobiranistes i unionistes, entre els que volen la llibertat per al propi poble i els que volen una Catalunya sotmesa a Espanya i, de retruc, i setè punt, es desemmascara els que, malgrat voler aparèixer com a catalanistes, acaben votant junts amb els més espanyolistes per impedir la celebració de les consultes, cosa que els deixa sense coartada catalanista davant l'electorat.

Per tant, i tot i el risc de cremar una mica la iniciativa, benvingudes siguin les consultes locals mentre serveixin per deixar clar qui és qui en el mapa polític català. I un modest consell, que tothom que estigui a favor de les consultes faci el favor de sumar i que deixi de banda el seu protagonisme personal o partidista. No és l'hora de figurar és l'hora dels patriotes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.