Més enllà del futbol

La Masia treballa amb centres especialitzats perquè els jugadors puguin compaginar esport i escola

Darrere el tricampió, el millor equip d'Europa, hi ha deu jugadors formats en el planter. Rere aquest grup, la feina d'una llarga llista de tècnics i coordinadors que treballen des de fa anys en la base. I rere aquesta feina estrictament esportiva, la tasca dels responsables de la Masia, que han de vetllar per l'educació dels futurs cracks i també per la d'aquells que, malauradament, no arribaran a l'elit. Una de les principals preocupacions és que els joves futbolistes tinguin una formació acadèmica tan completa com sigui possible, sobretot tenint en compte la dificultat de compaginar escola i futbol. Carles Folguera, director de la Masia, Ricard Muñoz i Rubén Bonastre són els encarregats de coordinar l'activitat pedagògica d'una vuitantena de nens d'edats diferents i amb peculiaritats diverses, depenent de la procedència, l'esport que practiquen i la pròpia personalitat amb l'ajuda de centres especialitzats. Actualment, n'hi ha alguns inscrits a Acción 90, un centre ocupacional i empresarial; uns altres al col·legi Lleó XIII, per a alumnes de primària, ESO i batxillerat, i uns altres a Unitec, una escola que fins ara oferia la possibilitat del batxillerat nocturn als joves que s'entrenen al matí. A més, n'hi ha que cursen cicles superiors en altres centres i uns pocs que s'atreveixen amb la universitat. «Cada cop en són més. Ara en tenim vuit a la universitat; això hauria estat impensable fa uns anys», explica Bonastre.

De tots els centres educatius que col·laboren regularment amb el Barça, el que té ara mateix més alumnes és el Lleó XIII, amb 68: 25 de batxillerat, 40 d'ESO i 3 de primària. Tots ells dividits en tres esports: futbol (49), bàsquet (17) i hoquei sobre patins (2). Es tracta d'un centre especialitzat en esportistes d'alt rendiment, amb més de vint anys de relació amb la Masia i amb altres clubs esportius, que intenta afavorir la compaginació dels estudis amb l'esport del màxim nivell a través d'un seguiment tutorial gairebé personalitzat.

Iniesta, Bojan, Muniesa...

Per les seves aules han passat jugadors com ara Iniesta, Bojan i el mateix Marc Muniesa, que encara hi cursa estudis de batxillerat. «La principal dificultat és el temps. Els donem una organització horària flexible, pensada per a ells. I això no significa que els perdonem matèries. Mai ens han demanat que aprovéssim un alumne», explica Maribel Pascual, cap d'estudis d'ESO i Batxillerat. Els professors mantenen contacte gairebé diari amb els responsables de la Masia, que els informen dels partits i entrenaments que poden interferir amb l'activitat acadèmica. «Els seus exàmens són els mateixos que els de la resta. Si no els poden fer el dia fixat per culpa d'una competició o pel que sigui, se'ls ajornen, però el primer dia que posen els peus a l'escola, els han de fer», comenta Esther Balmaña, directora del centre. L'objectiu és que el dia que abandonin l'escola, ho facin amb el màxim de coneixements possibles i que aquesta formació, sumada a l'activitat esportiva, no els suposi una càrrega massa feixuga. «Quan no poden compaginar esport i estudis, hi poden haver situacions d'angoixa, estrès, pèrdua d'autoconfiança...», afegeix Balmaña.

En els últims anys, el perfil de l'alumnat procedent de la Masia ha variat considerablement, sobretot per l'arribada de molts joves estrangers. Escoles com la Lleó XIII juguen un paper acadèmic, però també socialitzador: «Estan en plena etapa de formació i els va molt bé tocar de peus a terra i relacionar-se amb gent que no pertany al món de l'esport. Si només viuen el futbol, se'ls està robant una part vital de la seva vida», comenta Pascual. El resultat final d'aquesta activitat acadèmica acaba depenent molt de cada cas en particular, tot i que cada vegada són més els futbolistes que opten per ampliar els estudis. «En els últims anys, tots els alumnes que hem presentat a la selectivitat, l'han aprovat. I ens anem fixant reptes concrets. El curs passat, per exemple, Bojan va aprovar un segon de batxillerat estant en el primer equip», explica Bonastre. Una feina silenciosa i poc reconeguda, però que també és imprescindible per perfilar els cracks del futur i per garantir un futur a aquells que no arribaran a l'elit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.