1914, quan Barcelona i Stuttgart es van trobar just abans de l'infern

L'afició del Barça va descobrir el joc alemany en tres dies de juny del 1914, just abans de la Primera Guerra Mundial, que marcaria tràgicament el destí de l'estrella dels visitants

Del 21 al 24 de juny del 1914, l'afició del Barça va veure en acció per primer cop un equip de futbol alemany: l'Stuttgarter Kickers, que arribava a Barcelona amb el títol de campió del sud-oest d'Alemanya al sac. Era l'època en què el futbol ja s'havia fet fort en el dia a dia de la societat catalana i en què cada cop era més freqüent rebre equips estrangers en amistosos que eren recordats força temps. Abans de la visita de l'Stuttgarter Kickers, el Barça ja havia rebut clubs francesos, anglesos, gal·lesos, suïssos i belgues, però el primer equip alemany a arribar va ser el dels die blauen, els blaus de Stuttgart. Catalans i alemanys van jugar tres duels en només tres dies, amb dos triomfs locals i un de visitant. Partits en què l'home que es va endur més mirades va ser el capità visitant, Eugen Kipp, davanter dels Kickers i internacional amb Alemanya. Kipp era un davanter típic del futbol alemany de l'època, futbol que no va acabar de convèncer un públic blaugrana que ja llavors s'acostumava a un espectacle més plàstic. Olímpic en els Jocs del 1912, Kipp jugava d'interior esquerre en aquelles davanteres de cinc homes d'inici de segle. Quan va arribar a Barcelona, era l'home que més cops havia portat la samarreta de la selecció alemanya amb 18 partits i 10 gols entre el 1908 i el 1914. Fet que el va convertir en el centre d'atenció de les mirades en aquells partits jugats al camp del carrer Indústria. En el primer d'aquests, amb triomf dels visitants per 0-2, Eugen Kipp va fer el primer gol.

Si aquell mes de juny del 1914 Kipp creuava Europa en tren per conèixer Barcelona i jugar-hi, només un mes després era cridat a files per l'exèrcit imperial alemany, ja que havia esclatat la Primera Guerra Mundial. Aquell davanter fort que es va comportar com tot un senyor quan va ser en terres catalanes, deixaria de vestir el color blau de l'Stuttgarter Kickers per portar el color gris dels uniformes imperials.

La guerra, fi del trajecte.

La vida d'un dels primers ídols del futbol alemany va quedar marcada per aquell conflicte tràgic. Mentre a Barcelona el conflicte només existia en les tertúlies de cafè, on els partidaris d'un bàndol i l'altre la feien petar, a Stuttgart el futbolista internacional alemany va quedar enrolat en un regiment d'infanteria que es va batre amb les forces franceses i angleses a la batalla d'Ieper, una població belga que els dos exercits van ocupar i recuperar diversos cops, deixant un balanç de més de 300.000 soldats morts. Ieper va marcar la vida de Kipp per sempre més. En la lluita de trinxeres, el futbolista va perdre la cama dreta per sota del genoll i va ser atacat per soldats francesos amb baionetes en la lluita cos a cos. Una li va destrossar la mandíbula, i l'altra li va travessar l'espatlla i li va deixar un braç immobilitzat per a la resta de la seva curta vida.

Tot i que Kipp va ser un dels dos únics futbolistes alemanys que va rebre la principal condecoració bèl·lica de l'imperi, l'Adlerplakett, després de la guerra va passar a ser un d'aquells exsoldats amb el rostre desfigurat que la societat rebutjava, homes que han passat a la història en els quadres de pintors que també van conèixer les trinxeres, com Otto Dix i George Grosz. El capità del primer equip alemany que va arribar a Barcelona va morir amb 46 anys, el 1931, com a conseqüència de la fràgil salut que tenia des que va tornar a casa del front bèl·lic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.