Zlatan Ibrahimovic i Bojan Krkic:Gols d'accent balcànic

El Barça té dos davanters amb noms propis de l'antiga Iugoslàvia, Zlatan Ibrahimovic i Bojan Krik, que van renunciar a jugar amb la selecció de la terra dels seus pares, Bòsnia i Sèrbia

Si el territori de Iugoslàvia no hagués passat en pocs anys de ser un sol estat a ser-ne set de diferents, la selecció plavi potser tindria ara mateix una davantera temible formada per jugadors del Barça. Amb l'arribada de Zlatan Ibrahimovic, el club blaugrana disposa ara de dos davanters centre amb noms balcànics, tot i que juguen en seleccions ben distants d'aquelles terres: Ibrahimovic, amb Suècia, i Bojan Krkic, amb la selecció estatal. El nou fitxatge del Barça, com delata el seu cognom, és fill de dos ex-ciutadans de l'antiga Iugoslàvia, tot i que es considera plenament suec.

Els pares d'Ibrahimovic es van conèixer a Malmö durant els anys setanta. Iugoslàvia, l'únic estat socialista que no formava part del pacte de Varsòvia, permetia a molts dels seus ciutadans marxar a treballar a l'estranger, i Alemanya i Suècia van ser dos dels destins principals d'immigrants, com Zefic Ibrahimovic, un bosnià musulmà, i Jurka, també bosniana però croata i catòlica. Inicialment, els pares d'Ibrahimovic van tornar sovint a Iugoslàvia de vacances amb el seu fill, però entre el seu divorci i l'inici de la guerra dels Balcans van deixar d'anar-hi. El 1998, però, quan Ibrahimovic començava a destacar com a futbolista al Malmö, el seu pare es va encaparrar que fos internacional amb la selecció de Bòsnia, que feia tot just cinc anys que existia. Així, aquell 1998 va escriure una carta a la Federació de Futbol de Bòsnia i Hercegovina (FSBiH) recomanant el seu fill, que tenia 17 anys. El llavors secretari general de la FSBiH, Munib Usanovic, però, no va contestar la carta, ja que creia que a Bòsnia hi havia jugadors més bons, i que la federació no podia pagar «el bitllet d'avió a un nen desconegut que volia passar les seves vacances gratis a Bòsnia». Anys més tard, el 2001, la federació va intentar arreglar l'errada i va invitar Ibrahimovic a jugar un torneig internacional sub-21 a l'Índia. El jugador, però, que acabava de fitxar per l'Ajax, va rebutjar perquè creia que ell tenia nivell per jugar amb la selecció absoluta, però també perquè preferia jugar amb Suècia, on s'havia criat.

Així doncs, els esforços del pare, que s'havia divorciat de la seva dona croata, no van servir per convèncer el fill que jugués amb Bòsnia. I això malgrat que el pare havia trobat un aliat, Rasim Suljkic, un bosnià de la ciutat de Visegrad que s'havia refugiat durant la guerra a Malmö, on va ser un dels primers entrenadors de futbol d'Ibrahimovic en l'equip de la comunitat balcànica de la ciutat, el FBK Balkan. Un equip que encara avui llueix en el seu escut la bandera de la vella Iugoslàvia, i que encara aplega bosnians, serbis i croats entre els seus jugadors i aficionats, com si fos un estrany supervivent d'aquells temps en què molts joves dels balcans somiaven viure en pau.

El fill del futbolista serbi.

El cas de Bojan Krkic és diferent. El seu pare, Bojan Krkic sènior, va ser un futbolista professional serbi que va arribar a ser internacional iugoslau, i que en l'àmbit de clubs va destacar a l'Estrella Roja i l'OFK de Belgrad, abans de ser fitxat pel Mollerussa quan aquest club estava a segona A. A Catalunya, Bojan pare va patir una greu lesió que el va condemnar a retirar-se, però que li va permetre conèixer la seva dona, que era infermera. D'aquest matrimoni va néixer Bojan. En aquest cas, la federació sèrbia sí que va pressionar fort per intentar incorporar-lo, oferint-li la possibilitat de ser internacional. Tot i que els serbis van demostrar més interès en Bojan que no pas els bosnians en Ibrahimovic el 1998, també el jove de Linyola va rebutjar l'oferiment i ja ha debutat amb la selecció estatal absoluta. Com Ibrahimovic, Bojan s'ha allunyat de la terra natal dels seus pares, ja que només la va conèixer quan era un infant, de vacances... i quan encara existia Iugoslàvia.

Un oncle boxejador.

Si Bojan és fill d'un exfutbolista, Ibrahimovic també té familiars esportistes, com el seu oncle Sabahudim Ibrahimovic, un conegut exboxejador iugoslau. El seu mateix pare, de fet, durant un temps també es va dedicar a la boxa, però, curiosament, quan va arribar a ser mínimament famós va ser quan es va dedicar a cantar cançons tradicionals bosnianes, ja que fins i tot va arribar a enregistrar un disc. El fill, curiosament, també ha mostrat interès en els esports de contacte. En el seu cas, el taekwondo, esport en què és cinturó negre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.