INTERNACIONAL

XILE

Futbol sota els moais

La remota illa de Pasqua va viure ahir el primer partit oficial de futbol de tota la seva història

Encara hi queden paratges on mai s'ha jugat un partit de futbol oficial. Són pocs, i cada dia en queden menys. Ahir es va jugar el primer partit oficial a l'illa de Pasqua, coneguda també pel seu nom tradicional, Rapa Nui. Aquesta illa, propietat del govern xilè i perduda al bell mig de l'oceà Pacífic (a 3.600 quilòmetres de la costa), ha vist com la pilota de futbol treia el protagonisme al turisme després que un grup de futbolistes locals decidissin aprofitar les normes de la copa xilena per inscriure's en aquesta competició amb el nom de selecció de Rapa Nui. Aquest equip amateur, a més, ha vist com en la primera fase li tocava en sort jugar contra l'equip més llorejat i amb més aficionats de Xile, el Colo Colo.

El potent equip de Santiago de Xile, campió un cop de l'Amèrica del Sud, va arribar ahir a l'illa per fer una mica de turisme i per celebrar el primer partit oficial d'aquest territori de 3.791 habitants. En els darrers anys, els apassionats al futbol d'aquesta illa ja havien organitzat dos partits amistosos amb una selecció de l'arxipèlag de Juan Fernández, un grup d'illes xilenes del Pacífic, amb triomf sempre per als representants de l'illa de Pasqua: 5-4 el 1996, i 16-0 el 2000. L'illa també té una lliga amateur de sis equips, que s'han unit per formar aquesta selecció que ahir va ser derrotada amb claredat pels suplents del Colo Colo. I és que el tècnic argentí Hugo Tocalli va preferir reservar alguns jugadors pensant en partits més importants, ja que amb els suplents en feia prou per guanyar un equip format per ballarins de danses tradicionals, pescadors i artesans. El matx es va jugar a un camp sense tanques, situat al costat d'una cala de pescadors, amb la presència d'uns 200 aficionats del Colo Colo que van volar des de la capital per fer turisme i veure el matx. Entre ells hi havia aficionats radicals del grup La Garra Blanca, que van veure seguits de prop per policies que també van volar des del continent, ja que a l'illa no hi havia prou policies per controlar-los. La població local, de la seva banda, va respondre amb entusiasme: 3.000 espectadors. Gens malament, si parlem d'una illa amb 3.791 habitants censats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.