FUTBOL FEMENÍ

100 obres d'art Cubí

Marta Cubí, la davantera del Barcelona, va arribar contra la Real Sociedad als cent gols

Temps afegit del Barça-Real Sociedad. Amb 3-0, Vicki prova un xut que topa primer amb la portera Cristina i després amb el travesser i, en el refús, Marta Cubí marca el segon del seu compte particular, el gol número 100 entre superlliga i copa de la Reina. «Crec que és un gol que defineix el meu estil, un gol d'oportunisme. Em va fer il·lusió, però no tenia cap ànsia, ja que sabia que arribaria aquesta temporada», afirma la davantera del Barça. 100 dianes, i això que només té 24 anys. Tota una vida marcant gols.

Falsificant el DNI.

Marta Cubí va començar a jugar a l'Igualada Futbol Femení, un equip que van formar vàries jugadores amb l'ajuda dels pares. «Jo tenia 13 anys, i com no es podia jugar fins als 14 vam falsificar el DNI. Alguns equips rivals ho sabien i vam perdre algun partit perquè ens enxampaven», recorda. Després va passar al CF Igualada fins que l'any 2002 la van convocar per jugar amb la selecció catalana sub-17. «Es veu que hi havia baixes i em van trucar per al darrer entrenament i vaig viatjar a Gijón. Vaig debutar contra Astúries, en què vaig fer un bon partit», afirma Marta Cubí. Les seves bones actuacions no van passar desapercebudes pels dos grans, l'Espanyol i el Barça, que es van interessar en ella. «Vaig escollir marxar a Barcelona perquè allà podia estudiar. En aquell temps, l'Espanyol jugava la superlliga i el Barça no, així que vaig fitxar per l'equip blanc-i-blau. El primer any va ser d'adaptació. Molts viatges, companyes noves... a part que l'entrenador em feia jugar de pivot defensiu. El següent ja va ser millor, i vaig acabar pitxitxi amb 32 gols, i ja en el tercer vam fer el doblet», recorda.

L'adéu a l'Espanyol.

Després d'obtenir una superlliga, una copa de la Reina i tres copes Catalunya sent una jugadora important en l'equip, Marta Cubí va perdre presència en el curs 2008/09, i això que el club no la va voler traspassar a l'estiu perquè era imprescindible. «Diego Morata i jo no vam encaixar. Tenia pocs minuts i em vaig quedar fora de la selecció de jugadores per a la copa de la Reina. Llavors vaig demanar la baixa, però no em van deixar, i a l'estiu vaig firmar pel Barça», afirma la Marta, que admet que està molt contenta en el seu nou equip: «Aquí hi ha molta il·lusió, i això em motiva. Tot just començar vam guanyar la copa Catalunya i estem fent una temporada molt bona», manifesta. Tot i que assegura que no li queden gaires anys en actiu, Marta Cubí continua perforant porteries amb una facilitat sorprenent. De moment acumula 100 gols, una quantitat màgica d'una davantera amb el gol a la sang.

LA FITXA

MARTA CUBÍ TUDÓ
Lloc de naixement: Igualada. Data de naixement: 6 de maig de 1985. Alçada: 1,69 m. Pes: 60 kg. Club: Barcelona. Palmarès: 1 superlliga, 2 copes de la Reina, 5 copes Catalunya i 1 campionat d'Espanya sub-25 amb la selecció catalana. Posició: Davantera. Estudis: Diplomada en Magisteri d'Educació Física i Llicenciada en INEFC.

LES CINC SAMARRETES DE MARTA CUBÍ

BARCELONA (2009/?)
TÍTOL:
1 copa Catalunya.
GOLS:
12 (en competició estatal).
COMENTARI:
L'inici de Marta Cubí amb la samarreta del Barça no podia ser millor, ja que va obtenir la primera copa Catalunya de les blaugrana. Juntament amb la també exespanyolista Noemí Rubio, és l'única futbolista que ha guanyat les cinc edicions que s'han disputat fins ara.
ESPANYOL (2003/09)
TÍTOLS:
1 superlliga, 2 copes de la Reina i 4 copes Catalunya.
GOLS:
88 (en competició estatal).
COMENTARI:
A l'Espanyol va jugar durant sis temporades, en què guanya l'única superlliga de la història del club el curs 2005/06. L'any anterior, va obtenir el pitxitxi de la categoria en marcar 32 gols. Marxa de l'equip per les discrepàncies que manté amb Diego Morata.
IGUALADA (1997/03)
GOLS:
158 gols.
COMENTARI:
Tot i que va començar a jugar de portera, ràpidament es va veure que el seu do era marcar gols. A l'Igualada en va fer molts, i va acabar dues temporades com a pitxitxi de la categoria amb 42 i 44 gols.
SELECCIÓ CATALANA
DEBUT:
Any 2001
PARTITS:
6
GOLS:
5
COMENTARI:
Va debutar a Gijón sent sub-17. Amb la selecció catalana sub-25 va obtenir un campionat d'Espanya i un subcampionat.
SELECCIÓ ESPANYOLA
COMENTARI:
Tot i que ha estat citada per a molts partits amistosos, Marta Cubí no ha debutat oficialment amb la selecció estatal. L'any 2008 va estar convocada per participar a la fase prèvia de l'Eurocopa.

El pas de les botes a la pissarra, més a prop

Tot i tenir només 24 anys, Marta Cubí no creu que li quedin gaires anys com a jugadora: «En el futbol femení el temps passa més de pressa. Jo ja estic al límit, més amunt no puc arribar. En certa manera, es podria dir que ja estic de baixada», afirma. El futur? Entrenar. I és que Cubí, diplomada en Magisteri d'Educació Física i Llicenciada en INEFC, sempre ha entrenat joves jugadores i li agradaria continuar fent-ho un cop pengi les botes. «No descarto deixar de jugar d'aquí un o dos anys per entrenar», manifesta. Aquest any, com no pot fer-ho per incompatibilitats amb els horaris, està coordinant la secció de futbol femení del Cerdanyola.

Més que una feina, és complir un somni

El pròxim 28 de juny, s'inicia el 3r Campus Marta Cubí, amb el qual la davantera del Barça de només 24 anys, dóna l'oportunitat a moltes nenes d'entre 8 i 17 anys de jugar a futbol. Un somni que la mateixa Marta no va poder complir quan va començar, ja que tots els seus companys eren nois, i se sentia discriminada. «Quan vaig fer el campus al meu nom, vaig dir: ‘Ja em puc morir' i el web serà la meva estrella.» La igualadina no vol que els seus seguidors es quedin amb la imatge de serietat que dóna al camp: «El futbol és la meva feina, estic molt concentrada i sóc bastant antipàtica.» A través del seu web personal (http://martacubi.weebly.com), la mateixa Marta ens mostra la seva cara més amiga, proposant diverses activitats i responent a aquelles curiositat que tinguem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.