POLÍTICA ESPORTIVA

Gómez Ponti, crític amb el govern i la UFEC, no renovarà com a president del Tribunal Català de l'Esport

El canvi arriba abans de la discussió sobre la inhabilitació de Laporta

Joan Maria Xiol serà el tercer president en dos anys de la institució

El Tribunal Català de l'Esport (TCE) canviarà de president aquest mes de gener, un cop acabat el mandat dels tres membres que proposa el Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya al govern. La novetat principal serà el relleu en la presidència, que des de l'abril del 2008 ocupa Román Gómez Ponti. El consell no l'ha inclòs en la llista de tres membres que la secretaria general de l'Esport ha d'aprovar aquest gener. Gómez Ponti marxarà del TCE després d'un període força convuls en què no ha estalviat crítiques a la secretaria general de l'Esport (SGE), la UFEC i el president del FC Barcelona, Joan Laporta; entitats públiques i personalitats que tenen un pes absolutament cabdal en l'esport català.

El nou president del tribunal, encara no confirmat oficialment, serà Joan Maria Xiol, que fins ara n'era un dels vocals. A banda de Gómez Ponti també causarà baixa del TCE Antoni Riba, que serà rellevat per Miguel Rodríguez. El substitut de Xiol com a vocal serà, per la seva banda, el degà dels advocats de Mataró, Josep Masó. Els quatre membres proposats per la UFEC: la vicepresidenta Queralt Reig i els vocals Josep Lluís Martínez, Xavier Figueras i Lluís Paluzie continuaran, com a mínim, dos anys més en el càrrec.

En el món judicial hi ha un cert rebombori amb aquests canvis, que alguns consideren accelerats, perquè arriben just després que el Tribunal Suprem hagi decidit –respecte a la no convocatòria d'eleccions en el FC Barcelona el 2006– no admetre el recurs de cassació interposat pel FC Barcelona contra la sentència de l'Audiència que resolia que vuit dies de mandat equivalien a un any. Això va retallar en gairebé dotze mesos (del 2007 al 2006) el primer mandat de Joan Laporta. Les diverses sentències sobre el cas consideren que la directiva va incomplir els estatuts, un greuge que podria provocar la inhabilitació dels seus directius sempre que el TCE ho decidís.

El TCE ja va tractar el 2007 la possible inhabilitació de la junta del Barça, però en aquell moment va decidir no fer res fins que hi hagués el pronunciament del Tribunal Suprem que ara ja és sobre la taula. En aquella decisió va haver-hi dos vots particulars. El del president, Gómez Ponti, que creia que no s'havia d'esperar el Suprem i que calia prendre una decisió, i el del seu substitut, Xiol, que mantenia que no hi havia mala fe en l'actuació de la junta del Barça i que, per tant, no s'havia d'inhabilitar els directius. La postura de Xiol coincideix amb els arguments que al·legarà el Barça quan el TCE torni a tractar l'afer. La SGE també va defensar en el seu moment, amb un informe de Carles Trullols, que la directiva tenia dret a convocar les eleccions el 2007.

Que les eleccions al FC Barcelona siguin aquest any encara ho complica tot una mica més. La inhabilitació d'Alfons Godall i Jaume Ferrer, per exemple, els impediria tornar-se a presentara les eleccions i només Xavier Sala i Martín –que es va incorporar posteriorment a la junta– podria liderar una candidatura continuista. Seria un daltabaix irremeiable per a Laporta.

No tothom veu aquests canvis com el fruit de la pressió del FC Barcelona o de la mateixa SGE. Per a la UFEC el relleu dels membres arriba en el moment que toca i no han d'afectar les decisions del tribunal. El seu president, David Moner, manté que el FC Barcelona, per la seva força mediàtica, ha pressionat, pressiona i pressionarà sempre el tribunal i, per tant, recomana allunyar-se, quan es pugui, dels afers relacionats amb un club amb uns interessos tan enormes.

Moner i Gómez Ponti.

Moner va arribar a presentar fa uns mesos una denúncia –que va ser arxivada– a la comissió deontològica del Col·legi d'Advocats de Barcelona contra Gómez Ponti per «conducta impròpia en haver atacat l'honor professional d'un altre advocat en exercici». Abans, el president del TCE havia acusat Moner, entre altres coses, d'intromissió en el tribunal i de promoure una reforma en el nou decret de clubs que afavorís Laporta. Segons Gómez Ponti existia una majoria en el tribunal que obeïa a interessos concrets i que, en aquest sentit, tot estava pactat entre Rafel Niubò –antic secretari general de l'Esport i ara l'home fort de Josep-Lluís Carod-Rovira a vicepresidència– i David Moner.

Amb tot, el president de la UFEC assegura que no ha intervingut de cap manera en el canvi de Gómez Ponti i que l'única recomanació que havia fet era la d'aconseguir un TCE territorialment més equilibrat, amb juristes de Tarragona, Girona i Lleida. «Els nous membres seran de la demarcació de Barcelona, aquest és el cas que m'han fet», revela Moner, que ja va topar amb Gómez Ponti durant el procés de moció de censura contra Joan Laporta el 2008 quan va ser president de la mesa el dia de les eleccions.

La SGE dóna per fet que el relleu succeirà les pròximes setmanes, tot i que oficialment encara no ha rebut la llista amb els tres noms proposats pel Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya.

EL TRIBUNAL

L'actual
President:
Román Gómez Ponti (a proposta Cicac*)
Vicepresidenta:
Queralt Reig (a proposta UFEC)
Vocals:
Xavier Figueras (UFEC), Josep Lluís Martínez (UFEC), Joan Maria Xiol (CICAC), Antoni Riba (CICAC), Lluís Paluzie (UFEC)
El que ve
President:
Joan Maria Xiol (Cicac)
Vicepresidenta:
Queralt Reig (UFEC)
Vocals:
Xavier Figueras (UFEC), Josep Lluís Martínez (UFEC), Miquel Rodríguez (Cicac), Josep Masó (Cicac), Lluís Paluzie (UFEC)

El segon relleu traumàtic

El de Román Gómez Ponti no és l'únic canvi de presidència problemàtic que hi ha hagut en la institució. Ell mateix va haver de rellevar un altre jurista José Domingo Valls, que va haver de ser apartat del TCE per la UFEC després d'haver redactat un dictamen contra el reconeixement internacional de la Federació Catalana de Rugbi. En aquell moment, Valls va perdre la confiança de la unió de federacions, que va decidir retirar-li el suport. També la va perdre Josep Maria Coronas, que va ser substituït per l'actual vicepresidenta, Queralt Reig, la primera dona que entrava al TCE des de la seva creació el 2001.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.