RUGBI

FINAL DEL TOP 14

La USAP regna a França

El Perpinyà derrota el Clermont en una gran segona meitat amb Porical d'estrella

Els nord-catalans guanyen la seva setena lliga després de 54 anys de sequera

Després de 54 anys d'espera, la USAP Perpinyà va tornar a aixecar l'escut de Brenus, el trofeu de campió del Top 14, la màxima categoria de la lliga francesa. Els nord-catalans van guanyar la seva setena lliga imposant-se per 22-13 a l'ASM Clermont en una final en què van anar al darrere en el primer temps i van saber remuntar molt bé en l'inici de la segona meitat. Un dels protagonistes del partit va ser Jérome Porical, que va anotar una transformació i quatre cops de càstig. El Perpinyà havia perdut les tres finals que havia disputat des del seu darrer títol el 1955, essent derrotat el 1977, el 1998 i més recentment el 2004.

La final no va començar gens bé per a la USAP, ja que el Clermont va agafar el domini de la pilota i del terreny de joc i va pressionar la defensa nord-catalana des del començament, sense deixar-la sortir del terreny de joc. En el minut deu de joc una gran passada de James a la banda va habilitar Nalaga, que va fer un assaig i va fer pujar al marcador els primers punts per al Clermont. James va anotar la transformació de l'assaig i el 0-7 va pujar al marcador. El Perpinyà va intentar reaccionar i en una de les primeres aproximacions amb perill Hume va anotar un drop i va reduir el desavantatge. James va ser el més efectiu del Clermont i anotant un altre cop de càstig va situar un 3-10 en el marcador. La USAP va aconseguir el domini de la pilota a pocs minuts del descans i va intentar avançar, però li costava guanyar terreny. Un cop de càstig transformat per Porical en el minut 40, just abans del descans, va mantenir vius els nord-catalans. (6-10).

Remuntada.

En la segona meitat el Perpinyà va sortir a dominar i metre a metre va anar avançant, fins que a cinc minuts del descans Marty va fer un assaig i per primer cop es va situar al davant en el marcador (11-10). La transformació de Porical va ampliar l'avantatge i els nord-catalans van agafar el control del partit i del marcador. Els dos equips havien fet un gran desgast físic i van començar a arribar les anotacions de cops de càstig. Un de Porical va ser contestat per un altre de James i el marcador es va mantenir igualat (16-13). El Clermont tenia dificultats per jugar en el camp dels nord-catalans, i va intentar empatar el partit amb un cop de càstig de 55 metres, més enllà del mig camp, però Baby el va fallar. El repte va ser acceptat per Porical, que tres minuts després va provar de xutar des de 52 metres i va situar el 19-13 en el marcador. La lluita era intensa dins del camp, ja que el Clermont veia que se li escapava un altre títol. En nou ocasions havia arribat a la final i l'havia perduda, i no volia allargar la mala ratxa i que aquesta fos la desena final perduda.

El Perpinyà pràcticament va deixar sentenciada la final quan novament Porical va anotar el 22-13 a 16 minuts del final en un altre cop de càstig. Els últims intents del Clermont van ser ben aturats per la defensa nord-catalana, que va intentar mantenir allunyada la pilota de la seva zona de marca, i ho va aconseguir. El Clermont va veure com en la seva tercera final consecutiva i desena de la seva història el títol es tornava a escapar, mentre que la USAP va guanyar el seu setè campionat.

USAP PERPINYÀ
22
ASM CLERMONT
13
USAP PERPINYÀ:
Porical, Sid, Marty, Mermoz, Candeloi, Hume, Durand, Chouly, Pérez, Le Corvec, Olibeau, Álvarez-Kairelis, Mas, Tincu i Freshwater. També van jugar: Grandclaude, Burger, Mele, Britz, Vilaceca, Bozzi, Guirado i Pulu.
ASM CLERMONT:
Floch, Baby, Rougerie, Canale, Nalaga, James, Mignoni, Bonnaire, Audebert, Cuomore, Privat, Pierre, Scelzo, Ledesma i Domingo. També van jugar: Senio, Garcia, Bai, Vermeulen, Jacquet, Zirakashvli, Cabello i Emmanuelle.
ANOTACIONS:
0-5 (10') Nalaga, assaig. 0-7 (10') James, transformació. 3-7 (15') Hume, drop. 3-10 (19') James, cop de càstig. 6-10 (40') Porical, cop de càstig. 11-10 (45') Marty, assaig. 13-10 (45') Porical, transformació. 16-10 (49') Porical, cop de càstig. 16-13 (55') James, cop de càstig. 19-13 (60') Porical, cop de càstig. 22-13 (64') Porical, cop de càstig.
ÀRBITRE:
Jean Pierre Matheu.

Milers de senyeres a la graderia

Els prop de 20.000 seguidors de la USAP Perpinyà que van anar a l'Stade de France van omplir les graderies de milers de senyeres catalanes. Els aficionats van celebrar amb ganes el títol dels seus jugadors. La festa també es va viure molt intensament a Perpinyà, al Castellet, on es va posar una pantalla gegant per poder seguir el partit per televisió. La festa va ser gran i intensa. Està previst que els campions arribin a Perpinyà pels volts de dos quarts de vuit del vespre d'avui.