CICLISME / DOPATGE

Bernard Kohl ho confessa tot

Bernard Kohl admet que sempre s'ha dopat i assegura que tot el pilot ho fa

Està convençut que els deu primers de l'últim Tour haurien donat positiu

Bernard Kohl

«No es poden guanyar grans proves sense dopar-se; estic convençut que els deu primers classificats del Tour haurien donat positiu per CERA»
«Els corredors d'alt nivell són tan professionals en el seu dopatge que saben el que han de fer perquè els seus valors sanguinis estiguin estables i fora de tota sospita»
«Quan t'injectes una bossa de mig litre de la teva pròpia sang no hi ha variacions sospitoses en els paràmetres sanguinis»

La llegenda negra que acompanya el ciclisme no serà fàcil de desmuntar amb confessions com les que va fer ahir l'austríac Bernhard Kohl en una àmplia entrevista al diari francès L'Équipe. L'austríac va ser tercer en la classificació general del Tour, vencedor del gran premi de la muntanya i millor esportista austríac del 2008 abans que es descobrís que havia donat positiu per CERA –EPO d'última generació–. Kohl, bàsicament, va admetre que s'havia dopat durant tota la seva carrera i va fer extensiva aquesta pràctica a tot el pilot. Quan Kohl va donar positiu després del Tour no va demanar ni tan sols la contraanàlisi i va anunciar que deixava el ciclisme de manera immediata fins i tot abans que el suspenguessin, un cas mai vist, ja que amb 26 anys hauria pogut tornar perfectament a la competició després de dos anys de sanció.

«No es poden guanyar grans proves sense dopar-se.» Aquesta és la principal premissa de Kohl. «Estic convençut que els deu primers de l'últim Tour haurien donat positiu per CERA», diu el ciclista en l'entrevista, que també manté que en el pilot hi havia la convicció que aquest EPO no podia ser detectat. En aquest sentit, l'austríac recorda que quan va aparèixer el positiu de Riccardo Riccò, el primer per aquesta substància, en aquell moment va pensar que l'italià s'havia equivocat en la dosi o en el dia i no hi va donar més importància. «Quan l'Agència Francesa de Lluita contra el Dopatge va dir després que tornaria a analitzar les mostres, llavors sí que vaig pensar que jo estava mort; però em pensava que tots donaríem positiu i que s'hauria d'anul·lar tota la classificació! Però només vam caure tres, és estrany», afegeix l'exciclista del Gerolsteiner en un diari que és un dels principals responsables de l'organització del Tour.

Kohl explica com la preparació del dopatge del Tour del 2008 va començar un any abans amb la col·laboració del seu representant, Stefan Matschiner. Es va extreure sang amb un elevat nivell de glòbuls rojos diverses vegades per recórrer a l'autotransfusió «d'alta gamma», tot i que abans ja havia consumit EPO, hormona de creixement i insulina. Durant el Tour es va injectar tres bosses de mig litre de sang abans de les grans etapes. El seu representant li lliurava productes per diluir l'hematòcrit i evitar sospites. El mateix representant era qui viatjava a Àustria per recollir les bosses de sang i injectar-l'hi a l'hotel. A canvi d'això, s'emportava el 10% de tot el que guanyava ell com a premis i en el seu contracte amb el Gerolsteiner. A l'equip no hi havia dopatge sistemàtic, però els seus responsables, segons Kohl, intuïen què passava. Per lluitar contra el dopatge Kohl creu que l'amenaça de presó per als corredors és l'única cosa que funcionaria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.