ATLETISME

CAMPIONAT D'EUROPA PER EQUIPS

Exhibició inútil de Natàlia

La migfondista tarragonina és la primera víctima del sistema d'eliminació per voltes

La selecció estatal, al llindar de les places de descens en la primera jornada

La tarragonina Natàlia Rodríguez va ser la primera víctima de les revolucionàries normatives que es van estrenar ahir en el campionat d'Europa per equips. Líder mundial de l'any en 3.000 m, la migfondista del Nàstic va exhibir la seva condició creuant en primer lloc la línia de meta. La subcampiona europea de pista coberta, però, no va sumar ni un punt per a la selecció estatal i ni tan sols tindrà una marca acreditada de la competició. De fet, Natàlia estava fora de cursa des del primer quilòmetre, quan va passar en última posició a 5 voltes del final. És una de les normes específiques del nou format del campionat d'Europa per equips: eliminar l'atleta que passi en l'últim lloc a 5, 4 i 3 voltes del final en les proves de 3.000 m i 3.000 m obstacles. Un sistema semblant al del ciclisme en pista. L'objectiu, segons els directius de l'Associació Europea d'Atletisme (AEA), és dinamitzar la competició i crear una situació de suspens. És evident, però, que aquestes normes necessiten més recorregut i que tots els implicats s'hi acostumin; des dels atletes, als jutges i també els realitzadors de televisió, que en cap moment van mostrar imatges d'aquestes eliminacions, circumstància que va contribuir a la confusió. De fet, el pas per meta en aquest primer quilòmetre va ser molt ajustat i es va haver d'utilitzar la foto d'arribada per determinar que l'eliminada era la migfondista catalana. A més, el fet que la corredora del Nàstic no fes cas a les indicacions dels jutges va provocar que ni tan sols puntués. Al marge de totes aquestes consideracions, a l'atleta del Nàstic li quedarà el consol personal d'haver guanyat a tota una campiona olímpica de 3.000 m obstacles, la russa Gulnara Galkina, i d'haver exhibit un magnífic estat de forma.

Castillejo, segon.

La selecció estatal va acabar aquesta primera jornada del campionat –la classificació ara és conjunta d'homes i dones, una altra de les novetats– en novè lloc, a només 5 punts de les places de descens. Per part catalana, va brillar el rubinenc Carles Castillejo, que va ocupar el segon lloc en els 5.000m, només superat pel britànic Mo Farah. És el tercer cop que Castillejo acaba segon en la competició –abans superlliga–: dues en 5.000 i una en 3.000 m. Rosa Morató es va haver de conformar amb la sisena posició dels 3.000 m obstacles, tot i acreditar la seva millor marca de l'any. Laia Forcadell –9a en 400m tanques– i Irache Quintanal –10a en disc– van ocupar més o menys el lloc que els pertocava segons les llistes de sortida, mentre que Plácida Martínez, debutant, i Álvaro Aljarilla van complir en el relleu curt. L'atleta d'Onil Eusebio Cáceres, una de les noves joies de l'atletisme estatal, va aconseguir en llargada l'única victòria espanyola de la primera jornada.

La Gran Bretanya mana

La selecció britànica, amb un punt més que el combinat rus, lidera el campionat d'Europa per equips després de la primera jornada. El conjunt illenc va fonamentar el seu domini en les proves de velocitat. En la cua de la classificació, Grècia, Portugal i Suècia ocupen provisionalment les places de descens. La jornada va proporcionar dues millors marques mundials de l'any a càrrec de la ucraïnesa Iulia Kreisun en 800 m (1:58.62) i de Cristina Obergföll en javelina (68,59 m).