ATLETISME

CAMPIONAT D'EUROPA DE SELECCIONS

L'eliminació de la discòrdia

La negativa de Natàlia Rodríguez a obeir les ordres dels jutges va causar un cert enrenou a l'estadi de Leiria

La consigna era clara. Renovar-se o morir. L'Associació Europea d'Atletisme (AEA) ha posat en pràctica aquest cap de setmana un paquet de mesures específiques per al campionat de seleccions amb l'objectiu de fer més atractiva i dinàmica la competició, i guanyar part de l'audiència televisiva perduda en els últims temps. Una de les mesures més revolucionàries era l'eliminació per voltes, semblant al que s'aplica al ciclisme en pista. La primera víctima d'aquesta normativa va ser la tarragonina Natàlia Rodríguez, que sortia en els 3.000 m com la gran favorita, amb la millor marca mundial de l'any (8:35.86) com a targeta de presentació. Un descuit va fer que passés en última posició a cinc voltes del final i, per tant, es convertís en la primera eliminada de la cursa. Els jutges van informar a la migfondista de Torreforta que era l'atleta eliminada, però Natàlia va fer cas omís de les indicacions i va continuar la cursa fins a assolir la victòria final. Posteriorment, va ser sancionada i no va sumar ni un sol punt per a la selecció estatal. Si s'hagués aturat quan tocava hauria sumat dos punts, perquè la representant alemanya va optar per la retirada sense cap motiu aparent.

Miguel Escalona, l'entrenador de la corredora tarragonina, admet que si hi ha un reglament s'ha d'aplicar: «Natàlia coneixia la nova normativa i va cometre un descuit. Era la primera vegada que es posava en pràctica i en l'únic campionat en què, per ara, s'aplicarà.» De totes maneres, disculpa, en part, el fet que la seva deixebla continués corrent fins al final: «Havia preparat aquest campionat i tenia unes ganes tremendes de demostrar que estava en un gran moment de forma.» Escalona tampoc vol valorar a fons aquestes noves normatives, però en principi no és gaire amant dels «canvis que prioritzin l'espectacle en detriment de la competitivitat». En tot cas, l'entrenador tarragoní considera totes aquestes «competicions circumstancials». «El nostre gran objectiu i tota la nostra preparació va dirigida cap als 1.500 m del mundial de Berlín», sentencia.

La negativa de Natàlia Rodríguez a abandonar la pista en els 3.000 m de l'europeu de seleccions va originar «un cert escàndol, a més de la pèrdua de punts», va admetre José Luis de Carlos, vicepresident primer de l'AEA i director general de la federació espanyola (FEA). «No hi havia cap dubte que Natàlia havia passat en últim lloc en aquell punt i els jutges la van advertir, per això la seva negativa a retirar-se va causar un cert escàndol a l'estadi», va afegir en declaracions a l'agència EFE.

Aquesta normativa ha creat divisió d'opinions entre els protagonistes. Jesús España, guanyador dels 3.000 m, s'hi va mostrar en contra «perquè provoca ansietat en els atletes», mentre que Rui Silva, vencedor del 1.500 m –en aquesta distància no hi ha eliminació– pensa que s'ha de treure profit de les novetats i «mantenir sempre una actitud positiva». També hi estava en contra Gulnara Galkina, vencedora final en 3.000 m: «Aquesta norma no hauria d'existir. Totes tenen el dret de córrer fins al final, perquè totes són molt competitives.»


Escalona admet el descuit, però disculpa Natàlia per les ganes de demostrar el seu gran estat de forma

De Carlos: «Calia fer canvis»

Els responsables de l'AEA tenen planificat elaborar una enquesta entre els diversos estaments de l'atletisme, mitjans de comunicació i aficionats per avaluar l'experiència d'aquest primer campionat d'Europa per seleccions. «A alguns atletes els canvis els han agradat, però el que és clar és que calia fer alguna cosa. Ara s'hauran de polir alguns detalls. Penso que en alçada i en perxa quan un atleta es queda sol en competició, no s'hauria d'aplicar el límit dels quatre nuls», va exposar De Carlos. Segons el president de l'AEA, Hansjörg Wirz, les normes han estat ben rebudes: «Estic content. Penso que l'AEA ha demostrat el seu lideratge en les innovacions per mantenir l'interès dels teleespectadors i la reacció ha estat positiva.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.