GUILLEM ALSINA

EXNEDADOR OLÍMPIC I HISTORIADOR DE LA NATACIÓ

«Els nous banyadors són una estafa esportiva»

Olímpic a Roma el 1960, Guillem Alsina (Barcelona, 1938) va ser cinc cops campió estatal i ha estat entrenador a diferents clubs de Catalunya i de Portugal. És autor del llibre «Història de la natació olímpica. D'Atenes a Atenes».
Els «rècords» no paren de caure a Roma. Quina opinió li mereixen els nous banyadors màgics?
–«Els nous banyadors són una estafa esportiva. Aquests banyadors ajuden a millorar la flotació, una de les qualitats més importants que ha de tenir un nedador. Quan es llancen a l'aigua tots van plens de força i al final quan arriba el cansament, és quan aquests banyadors t'ajuden més. Uns diuen que és avantatge científic i altres que no. Jo crec que no pot haver-hi gaire gent que hi estigui d'acord.»
–Seria com una mena de dopatge tecnològic?
–«Sí, encara que la paraula dopatge no m'agrada i prefereixo parlar d'estafa esportiva.»
–I quan es prohibeixin a partir del gener del 2010, els rècords es continuaran superant?
–«Evidentment que es trigarà més, però tots els rècords s'acaben batent tard o d'hora. Els rècords de les nedadores de la RDA que es van fer amb dopatge van trigar a batre's, però encara més els de papallona de Mary T. Meagher, que eren rècords nets i van durar quasi 20 anys. Meagher va ser una avançada al seu temps. No té cap importància si els rècords es superen més tard o més d'hora.»
–Té alguna explicació per a la manera d'actuar de la federació internacional de natació (FINA) en aquest assumpte, a part del fet de voler que es parli de natació?
–«Per a mi és una cosa de diners. La FINA i les marques de banyadors han vist que hi havia negocis a fer i no els han importat les conseqüències. Els banyadors són cars, només es poden fer servir dues o tres vegades –si no és que es trenquen quan te'ls poses–. Crec que la raó de tot és econòmica. De natació també se'n parlarà si hi ha una marca que dura 20 anys, com les que deia abans de Meagher. A mi, no m'importa gaire si la gent del carrer parla o no de natació. M'interessa què diuen la gent que hi entén, no la gent que parla de natació com de futbol, sense entendre-hi res.»
–Es diu que els banyadors igualen per sota.
–«Hi ha molta confusió. No hi ha ningú que sàpiga dir-te quan es guanya per piscina. També diuen que fa més bons els dolents i que els bons no els fa gaire més bons.»
–També és diferent per cada estil?
–«I en cada persona. Aquests banyadors ajuden sobretot els nedadors més musculats, perquè comprimeixen el cos i els fa més aerodinàmics. Els que no són tan forts no els ajuden tant.»
–Ara sembla que sigui fàcil fer rècords del món.
–«Ens han tret la màgia dels campionats. Els rècords del món que s'han fet a partit dels Jocs de Pequín no em desperten cap entusiasme. Quan es feien tots aquells rècords que després hem sabut que eren gràcies al dopatge, no ho sabien i els disfrutàvem. Ara abans de començar ja sabem que es batran els rècords i com es batran. I no només els rècords, les mitjanes de les marques estan baixant molt.»
–Amb o sense banyadors, els que lluiten pels títols serien els mateixos?
–«No ho sé. Ja he dit que és una cosa molt personal. Jo no posaria la mà al foc que els que guanyen amb un d'aquests banyadors ho fessin igual amb un de normal.»
–Els canvis són inevitables?
–«Històricament, la FINA no ha sabut intervenir quan i com tocava a l'hora de fer canvis. Com en la confusió entre la braça i la papallona, quan va trigar molt a reconèixer que la papallona era un altre estil. Van estar 17 anys amb els ulls tancats. O la sortida submarina, o els viratges de crol i esquena. No ha intervingut mai a temps. En el consell directiu de la Fina no hi ha antics nedadors que entenguin del seu esport, que han viscut els problemes i que puguin intervenir i solucionar-los.»
–Què en pensa que el mundial de natació aplegui la natació, la natació sincronitzada, els salts i el waterpolo?
–«Per a mi són esports totalment diferents. En la sincronitzada i els salts ja es veu que té més a veure amb la gimnàstica. Crec que haurien de ser quatre federacions diferents.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.