Blanco, sense supersticions

Aspira al seu primer títol estatal en 3.000 m obstacles en la seva tretzena participació

El lloretenc ha guanyat quatre medalles de plata i dues de bronze, però encara cap d'or

El lloretenc Josep Lluís Blanco (La Sansi), de 34 anys, fa més d'una dècada que s'ha instal·lat en l'elit dels 3.000 m obstacles en l'àmbit estatal. Ha pujat sis cops al podi –quatre medalles de plata i dues de bronze–, però encara no ha pogut tastar mai l'or en dotze participacions ininterrompudes. La tretzena, i en el marc de l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona, podria ser la bona. «En principi no sóc supersticiós, però és clar que aquesta tretzena edició pot quedar marcada, tant si guanyo com si no», comenta el recordista català. I és que mai abans ha abordat el campionat com a principal favorit. La seva bona actuació en el míting de Barcelona, quart amb millor marca estatal de l'any (8:19.69), han disparat les expectatives d'èxit a Barcelona.

L'alternativa és Mullera.

Els 3.000 m obstacles es presenten com una de les proves estel·lars de la primera jornada del campionat. Tot i aparèixer com a màxim aspirant al títol, Blanco no ha quedat al marge de problemes físics aquests últims dies. En el míting va competir amb una lesió al turmell, que ha degenerat en una tendinitis rotular. «Ara m'ha quedat un gran hematoma, però amb un bon escalfament penso que estaré en condicions», exposa l'atleta selvatà. En aquesta ocasió, el principal rival de Blanco el pot tenir a casa. El també lloretenc Àngel Mullera ha estat una de les sorpreses agradables de la temporada. Ha rebaixat en gairebé 8 segons la seva marca personal (8:22.75), ha acreditat en dues ocasions la mínima mundialista i ja ha presentat la seva candidatura per ser a Berlín. «Amb tots els respectes vers Blanco, però en el campionat no hi haurà llebres i si la cursa és lenta no descarto donar guerra en la pugna pel títol», manifestava un Mullera eufòric i convençut de les seves possibilitats després de l'actuació en el míting de Barcelona. El campió vigent és el veterà aragonès Eliseo Martín, que no arriba a la cita en plenitud i que hagut de rebre una infiltració per una lesió al pubis. El també català Rubén Palomeque, tercer l'any passat, tampoc no ha rendit de moment al nivell de la temporada olímpica.

Per part de la delegació catalana, en aquesta primera jornada també aspira al màxim guardó la barcelonina Judit Pla (FC Barcelona) en els 5.000 m. Sense Dolores Checa, que no podrà defensar el títol perquè està embarassada, Pla s'ha convertit no només en la principal favorita, sinó que encara podria prendre el tren del mundial de Berlín, ja que té la mínima B de l'any passat. Aquesta primera jornada es tancarà amb els 10.000 m marxa femenins, en què les catalanes Maria Vasco i Beatriz Pascual, fixes per a la cita berlinesa, tornarà a ser les màximes referències. Irache Quintanal (FC Barcelona) és una altra de les apostes segures d'aquesta primera sessió a Montjuïc. La veterana llançadora reusenca encapçala el rànquing en disc i vol recuperar un ceptre que va perdre el curs passat per culpa d'una malaltia. També avui es pot posar el punt i seguit, però no final, a l'etapa marcada per Moisès Campeny (FC Barcelona) en el concurs de martell. L'atleta de Riudellots de la Selva està encara en fase de recuperació després d'una delicada operació als dos genolls i en teoria hauria de cedit el testimoni al fenomen extremeny Javier Cienfuegos, que lidera el rànquing amb suficiència.

Avui també s'ha de començar a aclarir el futur no només del campionat, sinó de les places per al mundial de Berlín en totes les semifinals de proves de mig fons, amb overbooking de mínimes estatals. Entre els catalans implicats en aquestes tasques destaquen Miquel Quesada (800 m), Reyes Estévez (1.500), que no acaba de demostrar a la pista els seus bons entrenaments i Natàlia Rodríguez en uns 1.500 m femenins en què poden saltar espurnes.

Jackson Quiñónez busca el títol i millor marca

A l'inrevés que Josep Lluís Blanco, el blaugrana Jackson Quiñónez (110 m tanques) va a títol per participació. De moment, en té dos i perquè l'any passat no va competir a Tenerife per culpa d'unes molèsties musculars. A més de recuperar la corona, el deixeble d'Ascen Ibáñez aspira a millorar el seu registre de l'any (13.45) aconseguit dissabte passat durant el míting de Barcelona. Seria una bona manera de viatjar a Berlín amb més garanties d'èxit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.