Blanco, a la tretzena

El lloretenc obté el seu primer títol estatal de 3.000 m obstacles després de tretze participacions

Mullera acaba tercer en un final agònic i també es guanya la plaça per al mundial de Berlín

Josep Lluís Blanco
CAMPIÓ 3.000 OBSTACLES
«Ja tocava. Ha estat difícil perquè per primer cop he notat la responsabilitat d'haver de guanyar»
Àngel Mullera
TERCER CLASSIFICAT
«És una passada. Debutaré amb la selecció absoluta i aniré al mundial a aprendre»

La tretzena ha estat la bona. La persistència del lloretenc Josep Lluís Blanco va rebre per fi la màxima recompensa i després de tretze participacions en els 3.000 m obstacles del campionat estatal i sis places de podi –quatre plates i dos bronzes– va cantar victòria. El marc, l'Estadi Olímpic Lluís Companys, era immillorable i el triomf d'ahir suposarà tota una injecció de moral amb vista a l'europeu de Barcelona 2010. L'èxit de Blanco va anar acompanyat del tercer lloc del també lloretenc Àngel Mullera, un dels seus apadrinats que ja fa temps que vola sol. Tots dos es van guanyar amb escreix la plaça per al mundial de Berlín.

Blanco, convençut de les seves forces, es va mantenir gairebé sempre en un segon terme. Eliseo Martín, el defensor del títol, va ser qui va assumir el pes de la prova a partir del primer quilòmetre. El veterà fondista aragonès fins i tot es va escapar uns metres dels seus rivals, però en el tram decisiu tots els aspirants ja marxaven plegats. Blanco va esperar a la contrarecta d'arribada per desplegar l'atac definitiu. En la seva persecució, es van llançar Martín, l'espluguí Rubén Palomeque i Mullera. Les posicions es van mantenir inalterables fins a la recta final. L'or ja tenia propietari, mentre que Mullera va veure una petita escletxa entre els altres candidats al podi. Es va obrir pas entre tots dos, Palomeque va perdre el pas i la plaça del podi, i Mullera conqueria el tercer lloc amb el mateix temps que Martín.

Natàlia, Reyes i Quesada, a punt.

Els 3.000 m obstacles va ser la cursa més emocionant de la primera jornada, però avui queda la traca final amb el desenllaç de les proves de mig fons (800 i 1.500). Els pesos pesants de l'atletisme català van passar sense problemes el sedàs de les semifinals. Sense competència en la primera sèrie, la tarragonina Natàlia Rodríguez (1.500 m) va accelerar en les dues últimes voltes per provar-se amb vista a la final. Les sensacions van ser immillorables. En els 1.500 m masculins, Reyes Estévez es va treure l'espina de la retirada en el míting i també es va guanyar per llocs el passi a una final amb totes les figures, Higuero, Casado, Ruíz i companyia. El sabadellenc Miquel Quesada tampoc es va complicar la vida en els 800 m i amb la victòria en la primera eliminatòria va segellar el passi a una final que serà tot un xoc generacional.

Jackson Quiñónez compleix els pronòstics

Tot i la recuperada competència amb l'eivissenc Felipe Vivancos, el blaugrana Jackson Quiñónez va imposar la jerarquia per aconseguir la seva tercera corona en els 110 m tanques. Tots dos atletes van marxar en paral·lel fins al vuitè obstacle, però en aquest punt Vivancos va perdre el ritme en tombar una tanca i Quiñónez va acabar amb molta més força. El vent, en contra durant tota la jornada (-2,2 m/s), va impedir que l'atleta d'origen equatorià millorés el seu registre del curs. En l'hectòmetre, el madrileny del Barça Àngel David Rodríguez va complir els pronòstics, mentre que el júnior lleidatà Ruben Pros es fer un lloc en el podi a davant del també júnior Eduard Viles. Per part de la delegació catalana, també van pujar al podi Claudia Garcia, tercera en alçada amb rècord català juvenil i júnior inclòs (1,80), i Núria Ferrer, tercera en javelina. Per contra, Maria Vasco va abandonar quan dominava amb autoritat els 10 km marxa i Beatriz Pascual no va prendre la sortida per precaució després de sentir unes molèsties en l'escalfament.