POLÍTICA ESPORTIVA

Els rics també ploren

Pepote Ballester, or olímpic en vela a Atlanta i amic personal del príncep Felip i el duc de Palma, s'enfronta ara a greus denúncies de corrupció

El jutge d'instrucció número 3 de Palma, José Castro, va decretar diumenge a la matinada llibertat sota fiança de 50.000 euros per a l'exdirector general d'Esports de l'antic govern del PP a les illes Balears, el campió olímpic de vela a Atlanta 96 José Luis Pepote Ballester, acusat de malversació de fons públics en l'afer del velòdrom Palma Arena, que està portant de corcoll tot el Partit Popular. La investigació continua sota secret de sumari, però és bastant clar que es van fer pagaments irregulars als arquitectes i tècnics de la direcció d'obra. Només així s'explica que el projecte passés de costar 48 a uns 100 milions d'euros i que, malgrat aquest augment, continués presentant enormes deficiències. Els problemes són tan greus que fins i tot la Unió Ciclista Internacional (UCI) s'ha negat a homologar-lo, tot i que hi va deixar fer provisionalment un campionat del món el 2007, quan el president del govern balear Jaume Matas es considerava intocable.

Amb tot, la història de Pepote Ballester i els negocis tèrbols a les illes arranquen de molt abans i impliquen, fins i tot, la mateixa monarquia espanyola, que des de sempre ha escollit Palma com un dels seus destins turístics preferits. Des de la seva etapa com a esportista olímpic Ballester és amic personal de Felip de Borbó, que també va ser olímpic en les proves de vela, i d'Iñaki Urdangarin, gendre del rei, que a Atlanta va ser bronze amb la selecció espanyola, que ha estat vicepresident del Comitè Olímpic Espanyol i que ara té el càrrec honorífic de duc de Palma. El 2006 el PSIB-PSOE, que estava a l'oposició, va denunciar l'organització per part de l'Instituto Nóos –Urdangarin n'és conseller– d'un fòrum sobre turisme i esport, que en dos dies, el novembre del 2005, va consumir 1,2 milions d'euros de l'erari públic del govern autonòmic. Els socialistes, per no trencar el pacte tàcit sobre la família reial, no van mencionar Urdangarin a l'hora de fer la denúncia i l'actual president i llavors cap de l'oposició, Francesc Antich, en descobrir en quines aigües tèrboles s'havia ficat, va haver de matisar la denúncia: «La nostra crítica és contra el govern, no cap a la casa reial.» El polèmic fòrum, amb unes despeses injustificables, va tenir una conclusió apoteòsica, que l'esport és important per al turisme.

El mitjancer entre els negocis del duc de Palma i Jaume Matas va ser sempre Pepote, un dels pocs que en les regates de la copa del Rei podia trencar el protocol i abraçar-se amb el príncep Felip. Ballester també va ser clau en el desembarcament a Mallorca de l'equip ciclista Banesto de José Miguel Echevarria. Urdangarin va fer de mitjancer perquè aquest s'anomenés a partir del 2004 i durant tres anys Illes Balears. El patrocini de l'equip al primer any va ser d'uns set milions d'euros, tots aportats pel govern de Jaume Matas, i l'equip va situar el seu domicili social en la mateixa adreça que l'Instituto Nóos d'Urdangarin.

La relació entre Ballester i Urdangarin era tan estreta que abans que entrés a formar part del govern balear el mateix Urdangarin el volia incorporar al seu conglomerat empresarial. Finalment Matas es va avançar i el va fitxar pel PP. Ara s'haurà de veure si les amistats i els favors que ha fet Ballester al duc li serveixen d'alguna cosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.