TRIATLÓ

La simfonia triomfant de la triatleta Eva Ledesma

La flamant campiona estatal de l'especialitat i gran atracció demàa Barcelona, pensa recuperar la seva trajectòria com a pianista un cop abandoni la carrera esportiva

Triatleta de professió, atleta de formació i pianista per vocació. D'aquesta manera, en síntesi, es podria definir la trajectòria vital de la lleidatana Eva Ledesma, de 29 anys, campiona estatal de triatló fa tot just un mes a Cangas de Morrazo (Pontevedra) i un dels grans reclams de la prova de demà a Barcelona. L'aparició del triatló en la vida de Ledesma va ser gairebé per accident. Fins als 23 anys, l'esportista lleidatana havia compaginat l'atletisme, amb bons resultats en cros i els 1.500 m –havia coincidit en la selecció catalana amb corredores del nivell de Natàlia Rodríguez i Rosa Morató–, i els estudis de piano al Conservatori de Lleida. Però una greu lesió al turmell dret va provocar un gir en la seva carrera esportiva. «Per recuperar-me, vaig començar a fer exercicis de cursa a la piscina i allà vaig entrar en contacte amb nedadors i triatletes. Jo era totalment novella en aquest esport, però em van convidar a presenciar un triatló i vaig quedar impressionada», recorda.

Quan el triatló es va creuar en la seva vida, Ledesma s'hi va enganxar de ple. «Fins aleshores havia compatibilitzat l'atletisme i la música, però amb els estudis ja acabats vaig apostar decididament pel triatló i de moment tinc el piano aparcat. De totes maneres, ho penso recuperar i explotar quan acabi la meva carrera esportiva. Ho porto molt endins», remarca. Si la música es basa en sentiments i sensibilitat, el triatló deu ser qüestió de rauxa. Si més no, la campiona estatal veu algunes connexions entre els estudis de piano i la pràctica d'aquest esport que aglutina la natació, el ciclisme i l'atletisme, i que van molt lligades a la seva manera de ser. «Potser és per tossuderia, però quan em dedico a alguna cosa ho faig al cent per cent. Tant per la música com pel triatló he hagut de sacrificar moltes coses. Tant el sacrifici com la disciplina són valors que he pogut traslladar de la música a l'esport», reflexiona. Ara, quan s'entrena no vol músiques de cap tipus: «Ho he intentat, però quan m'estic entrenant necessito silenci. Sóc molt xerraire, però quan estic concentrada en la feina pràcticament no parlo. A vegades, fins i tot, es pensen que estic enfadada.»

Des de fa quatre temporades Ledesma s'entrena a la Residència Blume de Madrid a les ordres de César Varela i amb pràcticament totes les components de la selecció estatal de triatló. «Vaig decidir anar a Madrid únicament per entrenar-me en natació. Evidentment, tinc la base de l'atletisme i no em faria res preparar el ciclisme tota sola per les carreteres de Lleida, però per a la natació necessito un control i assessorament tècnic. Abans dels 23 anys, pràcticament no havia nedat mai. És el meu punt feble», apunta. Tot i les seves mancances en aquest primer segment del triatló, Ledesma va treure profit de la seva capacitat en la cursa a peu per remuntar posicions i conquerir el seu primer títol estatal el 20 de setembre passat a Cangas de Morrazo. Va ser un triomf molt celebrat, i no només pel fet de tractar-se del primer. L'atleta lleidatana ha tingut una temporada especialment complicada per culpa d'una fasciïtis plantar que la va tenir allunyada de la competició durant gairebé quatre mesos, des del mes de març al juny, i es va perdre nombroses proves internacionals. «Em vaig sentir molt reconfortada, i no només per mi, sinó sobretot per la gent que m'ha fet costat i que van apostar per mi. Pel meu entrenador, pels patrocinadors, per la família... La victòria era una manera de tornar-los el seu suport», explica. Per al curs vinent, Ledesma té l'objectiu de tornar a competir en proves de la copa d'Europa i del món, i anar guanyant posicions en el rànquing internacional, fet que marcarà les seves possibilitats de ser en els Jocs Olímpics de Londres, el seu gran propòsit a llarg termini.

L'experiència del Tour.

Inclòs en la preparació per al triatló, Ledesma va participar aquest any en el Tour de França només dos dies després d'haver competit en la volta al País Basc. Fins a l'última jornada, la catalana va ser capaç de figurar entre les vuit primeres de la general, però a 60 km de la meta final va claudicar i va posar el peu a terra. «Realment no podia més. Havia perdut molt de pes i em vaig quedar sense forces», recorda. Tanmateix, valora l'experiència com a molt profitosa: «És el més dur que he fet mai en competició. Els entrenaments de triatló són més durs, però el dia a dia d'una gran volta de ciclisme em va permetre conèixer el meu llindar de patiment.» Sens dubte es tracta d'una experiència que la pot ajudar molt en una especialitat tan sacrificada com és el triatló i, especialment, si alguna dia s'atreveix a fer el salt a distàncies d'Ironman (3.800 m natació, 180 km de ciclisme i la marató –42,195 km– de cursa a peu).


«La victòria a Cangas va ser reconfortant després d'un any marcat per les lesions», destaca

Gómez Noya, Llobet, Heras i Vodickova, en el cartell de Barcelona

Javier Gómez Noya –a la imatge– és, sens dubte, el participant més rellevant del Garmin Barcelona Triatló, que té una participació rècord de 3.700 esportistes repartits en les tres distàncies establertes (superesprint, esprint i olímpica). El triatleta gallec tancarà a la capital catalana una temporada espectacular. Líder en el rànquing mundial per punts, subcampió del món, campió d'Europa i d'Espanya són els guardons més valuosos en el palmarès d'aquesta campanya. Gómez Noya, però, participarà en la competició per equips i només farà el sector de cursa a peu. Es tracta d'un triplet de luxe, ja que l'acompanyaran el nedador Marco Rivera i el ciclista basc Mikel Elgezabal. El català Xavi Llobet, un dels pioners d'aquesta especialitat en l'àmbit estatal, i l'exciclista Roberto Heras, que també competirà per equips, són altres noms propis de la cita barcelonina. En categoria femenina, s'espera un interessant duel entre Eva Ledesma i Radka Vodickova (Reus Ploms), líder del rànquing europeu. La sortida dels participants en la distància olímpica serà a les 7:55 h a la platja de la Nova Mar Bella i l'arribada de la cursa a peu serà menys de dos hores després a la platja del Bogatell, a la base nàutica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.