Editorial

EDITORIAL

Les lliçons d'Horta, un any després

El 21 de juliol del 2009, ara farà un any, 5 bombers dels GRAF, el cos d'elit de la Generalitat, van morir carbonitzats, un sisè va patir ferides molt greus, i un centenar més van poder córrer una sort semblant atrapats entre les flames del fatal incendi desfermat a Horta de Sant Joan. A la tragèdia humana, que va ser provocada, segons els dos testimonis confessos detinguts, s'hi va sumar el consegüent desastre ecològic. A Horta de Sant Joan, i a la comarca dels Ports, que va enamorar Picasso, alguns veïns mantenen la inquietant sensació que les flames encara no s'han apagat del tot, si bé, la natura ha fet aparèixer ja els primers brots de nova vegetació en les àrees més devastades. Però, sobretot, persisteix la sensació que es van fer moltes coses malament en la gestió del fatal incendi, com es va evidenciar en la comissió d'investigació dels fets creada al Parlament. Una comissió forçada per l'oposició mesos després que la conselleria d'Interior atribuís el brutal incendi, inicialment, a un llamp fortuït.

Encara queden incògnites, un any després, sobre les circumstàncies que van envoltar la tragèdia. La investigació judicial en curs les haurà d'acabar d'aclarir. Una investigació que haurà de determinar també les corresponents responsabilitats penals. Però, sigui com sigui, l'incendi d'Horta de Sant Joan marca un abans i un després que ha de servir per evitar errors com els comesos en la direcció dels equips d'extinció i reforçar tant la seguretat dels bombers exposats a focs incontrolables com els mecanismes de prevenció. Així ho va concloure la comissió parlamentària. Les responsabilitats polítiques només van ser assumides amb la boca petita.

Interior ha reforçat l'estructura de comandament i el sistema de comunicació entre bombers. Però molts professionals continuen dolguts, i enfrontats amb els seus caps i altres responsables, pel fet que encara no s'ha obert ni un sol expedient informatiu intern després del pitjor sinistre de la història del cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia