Exposats a un mercat elèctric que no funciona

El Consell de Ministres fa dos divendres va acordar reduir els trams d'usuaris que a partir de l'1 de juliol es podran continuar acollint a les tarifes elèctriques que fixa el govern espanyol: en principi, eren aplicables als que tenen potència de fins a 15 quilowatts (kw), però amb el canvi només ho seran per als que no superin els 10 kw. És de suposar que la decisió d'obligar més clients a negociar en el mercat lliure el preu de l'electricitat s'ha pres perquè es considera que hi ha prou competència, però això és fals. L'exemple més clar és la bateria de multes –per un import total de 35,8 milions d'euros– que aquesta setmana ha imposat la Comisión Nacional de la Competencia a Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa i Viesgo, per haver incomplert la llei que obliga les distribuïdores a posar a disposició de les comercialitzadores de la competència les dades dels clients perquè puguin fer ofertes.

Fa molts anys que es parla de liberalització d'aquest mercat, però la realitat continua sent que cada companyia té el monopoli del territori on hi ha la xarxa de distribució, i que on presumptament hi ha més mercat, en la generació, són a l'ordre del dia les denúncies entre companyies per falsejament dels preus dels costos. Obligar més gent a anar al mercat quan aquest no existeix és deixar més consumidors indefensos davant les companyies, que podran fixar les tarifes que els vingui de gust amb la seguretat que no vindrà ningú a oferir-ne de més barates. Mentre l'administració no sigui capaç de garantir que hi haurà competència en la comercialització, el que ha de fer és just el contrari del que ha fet: garantir a tothom un preu regulat com a alternativa al lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.