plaça major

Catalunya, abocador nuclear d'Espanya?

El nostre Parlament no té cap pes a l'hora d'impedir que el govern espanyol pugui emplaçar a casa nostra una instal·lació de risc com l'MTC

Estic segur que la independència de Catalunya arribarà d'aquí a uns anys. Serem un país independent més aviat del que es pensen una majoria d'espanyols i bona part dels catalans. Precisament perquè serem independents, la prioritat és preparar el país per a la independència. Catalunya necessita estructures d'estat i les necessita amb urgència, i les hem d'aconseguir batallant contra Espanya, perquè els espanyols més espavilats comencen a tenir clar que Catalunya se'ls en va. I si se'ls en va, per què haurien de gastar-s'hi ni un euro en infraestructures que, un cop separats, es quedaran aquí i no es podran emportar?

Si una cosa no necessitem, però, són instal·lacions que hipotequin el nostre futur, que ens lliguin a Espanya un cop siguem lliures, que ens condemnin durant anys i anys a arrossegar el record i la nosa d'una Espanya que sempre ens ha volgut mal. I una d'aquestes instal·lacions seria el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC). Algú amb dos dits de front pot justificar que al nostre país li representa cap benefici que la nostra nació es converteixi en l'abocador nuclear d'Espanya? Perquè estem parlant d'això, que Ascó rebi tots els residus radioactius que generin les centrals espanyoles. Quants diners són necessaris per compensar aquest acte de total inconsciència? Que no han estat prou castigades ja les Terres de l'Ebre amb tot el que han hagut de suportar: centrals nuclears, petroquímiques, línies d'alta tensió…? Com lliga un cementiri nuclear amb la vocació turística, la producció de vi, l'aposta pel sector serveis i per una agricultura i un turisme de qualitat d'aquelles terres? O algú es pensa que la instal·lació de l'MTC no afectarà tot aquest sistema productiu que molta gent d'allà vol potenciar?

És del tot significatiu, per altra banda, el sistema per elegir el municipi que ha de ser la seu d'aquesta instal·lació. La posició d'un ajuntament de 9 regidors (7 vots a favor) té més pes que la decisió majoritària del Parlament de Catalunya. Això dóna una idea de la importància que té per a l'Estat espanyol el parlament d'una comunitat. El nostre Parlament ni pot obligar la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear a donar explicacions a la cambra de les incidències de les centrals situades a Catalunya, ni té cap pes a l'hora d'impedir que el govern espanyol pugui emplaçar a casa nostra una instal·lació de risc com aquesta. Si és veritat, com diuen alguns, que l'MTC generarà tants beneficis al territori on se situï, per què no l'instal·len a les rodalies de Madrid?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.