Opinió

Mirades

El millor residu, el que no es genera

En el Waste In Progress es va parlar que cal fer passos endavant pel reciclatge, però que és millor no generar residus

La setmana passada es va celebrar el sisè congrés Waste In Progress, a la Fira de Girona, amb èxit d’assistència i satisfacció dels que hi van ser presents per les experiències que grans ciutats d’Europa van exposar en relació amb la gestió dels residus. També va ser el lloc escollit per explicar als veïns de Girona que ho van voler com funcionarà el nou sistema de recollida de residus a la ciutat. És evident que cal augmentar el reciclatge, i per fer-ho la gestió en la recollida és clau. A la ciutat de Girona conviuran cinc maneres diferents de recollida, perquè hi haurà porta a porta, contenidors intel·ligents, contenidors en superfícies i soterrats i també àrees temporals de recollida específiques, que afecten el Barri Vell i el Mercadal.

El sistema ja s’havia explicat a les associacions de veïns, i caldrà molta pedagogia amb els veïns perquè els canvis són sempre complicats d’implementar i sempre causen reticències en un inici. Però és el camí i caldrà seguir-lo. Conec experiències de porta a porta en algun poble i el cert és que encara que tot primer provoca recels i alguna molèstia perquè cal canviar la manera de fer les coses, no costa tant fer les separacions i posar-les a la porta el dia que toca. T’hi acostumes i els resultats són molt bons. És clar que provoca molèsties i casos particulars que cal resoldre, per l’hora en què s’han de deixar les deixalles, però val la pena intentar-ho. En una ciutat com Girona és més complicat, però cal fer el pas i amb el temps resoldre els problemes que segurament hi haurà. En tot cas en mans de l’Ajuntament i dels seus tècnics serà intentar fer-ho fàcil. Molta pedagogia, farà falta.

El porta a porta funciona, tot i que hi ha pobles en què els seus responsables reconeixen que, juntament a una millora notòria del tant per cent de reciclatge, al darrere hi ha el que s’ha batejar com “turisme d’escombraries”. Veïns que s’emporten les escombraries a la ciutat i les deixen als contenidors i sense reciclar. Un mal assumpte.

Del Waste In Progress vaig aprendre que cal anar fent passos endavant més enllà del reciclatge. La frase que em va quedar gravada va ser: “El millor residu és el que no es genera.” Està molt bé reciclar, però el que cal és no generar residus. Per això en relació amb els municipis es va parlar molt més de prevenció, de reutilització i de l’economia circular. Es va parlar de ReTuna, el primer centre comercial del món, a Malmö, que només comercialitza productes reutilitzats i reciclables. O de les ajudes que a Viena es donen per fomentar la reparació d’electrodomèstics, en comptes de canviar-los. És clar que per això caldrà lluitar contra l’obsolescència programada, una autèntica plaga. També es va tractar, amb la participació de la ciutat estoniana de Tallinn de la reducció d’envasos en esdeveniments públics. I com combatre el malbaratament alimentari i el programa ReLondon, de Londres. I també del sistema de reducció d’envasos que posarà en marxa París amb motiu dels Jocs Olímpics. Res canvia si res canvia, diu la campanya que ha tirat endavant l’Ajuntament de Girona. És cert, però caldrà temps i pedagogia per entendre i practicar allò que em van explicar: el millor residu és el que no es genera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia