Articles

EDITORIAL

Caos i mala informació a Rodalies

Una avaria en el subministrament elèctric va portar ahir de nou el caos a la xarxa de Rodalies. Quatre línies van quedar totalment paralitzades i set-cents passatgers que viatjaven en dos trens van estar més de dues hores atrapats dintre dels combois al túnel de l'Arc de Triomf. L'evacuació dels passatgers va ser lenta i complicada, fet que demostra que malgrat que els protocols d'emergències van funcionar, encara queda molta feina per fer i cal millorar la capacitat de resposta.

La d'ahir és la primera gran avaria que pateix la xarxa de Rodalies des que va ser transferida a la Generalitat, l'1 de gener. El repte que es van marcar els nous gestors va ser principalment una gestió millor de la informació en casos com els d'ahir. I ahir, novament, la informació va brillar per la seva absència i els passatgers van actuar més per intuïció i sentit comú que no pas per indicacions de Renfe o Adif. Tan difícil és establir un sistema d'informació en temps real, clar i útil per als passatgers? No pot ser que en situacions de crisi com les que es van viure ahir a la xarxa de Rodalies l'usuari deixi d'existir. Un servei públic que no té capacitat d'informar els usuaris està condemnat a ser mediocre, deficient.

El primer que han de fer les autoritats és demanar disculpes als milers de passatgers que d'una manera o altra es van veure afectats ahir per aquesta incidència. I el segon és determinar l'origen de l'avaria elèctrica que va generar el caos. Cal saber-ne la causa per depurar responsabilitats, però sobretot cal saber-la per resoldre el problema i evitar que es repeteixi. Malauradament, l'avaria d'ahir demostra que el traspàs de Rodalies va ser un caramel enverinat perquè es va fer amb unes infraestructures deficients que fa anys que s'haurien d'haver modernitzat per suportar el nivell de servei que els usuaris exigim avui dia. La inversió en la xarxa ferroviària hauria de ser una prioritat irrenunciable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.