Articles

Amb independència

La summa independència

Si Catalunya fos independent, com aniria la visita del papa? Aquests dies s'ha estat comentant molt la presència de la llengua catalana en les litúrgies pontificals, la sensibilitat del Vaticà cap al fet nacional, la posició dels bisbes espanyols sobre la qüestió... Tindria cap sentit, tot això, si disposéssim d'un estat propi? Rebríem la visita del summe pontífex de la mateixa manera, ens amoïnaríem per les mateixes coses? Posaríem banderes catalanes als balcons?

El més probable és que no, que totes aquestes qüestions que han saltat als titulars no tindrien cap relleu. O tindrien un relleu diferent. En el cas de l'ús de la llengua, per exemple, m'imagino que el debat més aviat passaria per si el castellà hi havia de tenir alguna presència o no n'hi havia de tenir cap. Es consideraria la presència del castellà en les cerimònies papals com una concessió política, una cosa forçada per satisfer una minoria cultural del país.

L'altra obvietat és que la Conferència Episcopal Espanyola no ficaria el nas, ni cap part de la seva anatomia, en un esdeveniment que seria coordinat plenament per la Conferència Episcopal Tarraconense. I aquesta darrera seria, amb tota probabilitat, l'única i suprema entitat eclesial en territori català, perquè el Vaticà, malgrat que presumeixi de no ser gaire d'eixe món, sempre ha tingut molt clar que les fronteres han de ser respectades i acatades. Cosa que vol dir, de passada, que l'Església catalana perdria les darreres parròquies fora del Principat estricte, les de la diòcesi de Tortosa que pertanyen al País Valencià.

No sé si posaríem senyeres als balcons. Potser les del Vaticà i prou. O tal vegada també les catalanes, perquè aquestes tradicions ornamentals solen tenir llarga vida, més enllà dels fets que les originen i justifiquen. En general, però, m'atreveixo a dir que la visita del bisbe de Roma seria vista molt més com una cosa religiosa i no pas com una oportunitat de país.

El que no tinc clar és si el papa consagraria la Sagrada Família tal com ho farà ara, o si més aviat preferiria veure-la acabada, i poder pujar així al capdamunt de la creu del campanar del Sant Crist, que està previst al centre de la mola. En altres paraules: la independència podria accelerar tant les obres que el papa vingués a inaugurar de debò tota l'església? O diguem-ho diferent: què penseu que arribarà abans? La summa independència de Catalunya, la Sagrada Família o la propera visita del summe pontífex? Ho deixo a la vostra imaginació, estimats lectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.