Articles

Quina dèria amb el cervell d'Einstein!

S'entén que subhastin una casaca de John Lennon que s'assembla molt a la que duia a la cèlebre portada del disc Sgt. Pepper's o una guitarra que havia tocat Elvis Presley. S'entén menys que subhastin uns vestits del ximpanzé de Michael Jackson... Tot això s'entén fins a cert punt perquè hi ha gent capaç de pagar molts quartos per aquesta mena de relíquies. Però qui està disposat a gastar-se un dineral per tenir una radiografia del cap d'Albert Einstein? Amb l'excusa que és una de les figures més eminents del segle XX, se l'ha convertit en una icona de consum com el Che, Marilyn o Bob Marley. El Che és la revolució; Marylin, la sensualitat; Marley, el porro, i Einstein, la intel·ligència. També és un iaio gamberret, perquè un dia va fer llengotes. Cultura prima, de pòster i samarreta.

La dèria del cervell d'Einstein ve de lluny. Quan es va morir, l'any 1955, el cervell va anar a parar a la ciència i periòdicament se'n fan estudis que al capdavall no demostren res. Tampoc no va servir de res l'estrany itinerari del cor de Francesc Macià. L'hi van extreure quan es va morir, l'any 1933, i va ser custodiat a la Generalitat fins al 1939. Després va anar cap a l'exili juntament amb Tarradellas, i el 1977 tots dos van tornar a Palau, l'un al despatx del president i l'altre a la caixa forta. Dos anys després el cor de Macià era enterrat discretament a la tomba de l'Avi. Deu haver estat l'única víscera catalana exiliada en solitari.

Les relíquies civils no són res en comparació amb les religioses. Constitueixen tota una enciclopèdia del mal gust, la necrofília i l'ensarronada. No cal anar a l'estranger a fer la ruta dels suposats sants prepucis del Nen Jesús. Aquí tenim de tot, i vull recordar una fet real que sembla tret d'una pel·lícula de Berlanga. El 1948, a bord del Pizarro (vaixell de guerra de l'armada espanyola) van arribar al port de Barcelona les relíquies de sant Josep de Calassanç. Un esclat de fervor popular i de nacionalcatolicisme va acompanyar en processó les venerables restes del fundador dels escolapis, a saber, el cor, el fetge, la melsa i la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.