Opinió

opinió

Empreses municipals o escletxa a les privatitzacions

Ha plogut molt des que l'any 2002 es va constituir el hòlding d'empreses INNOVA amb el consens de tots els grups municipals. Aleshores, i també ara, ICV-EUiA pensa que INNOVA podia ser un instrument potent i eficaç per optimitzar els sempre escassos recursos de l'administració municipal; per impulsar les principals inversions locals, i com a òrgan de coordinació de les diferents línies de treball de les societats anònimes municipals. I de fet, així ha anat succeint durant una etapa important de la seva trajectòria.

En el present mandat, l'errada política de vetar la presència a INNOVA d'un grup municipal ha situat en la primera línia de la discussió política una qüestió que havia de ser un simple tràmit. Aquest debat estúpid ha enfosquit els encerts (que són molts) del recorregut d'INNOVA.

En els darrers temps el hòlding ha obert una nova etapa amb l'entrada de nous consellers que esperem serveixi per reconduir la situació. Però també esperem que no comporti un increment de les seves despeses.

Ara bé, els consensos als quals s'ha arribat fins ara no ens poden fer perdre de vista que l'eina, INNOVA, no ha de ser la via per solucionar ni els problemes de l'històric mal finançament dels ajuntaments ni els dèficits derivats de la gestió econòmica diària; i hauria de valorar millor el suport a projectes en raó del seu cost-benefici.

Hi ha exemples sobrats de decisions que no han estat del tot encertades, com és el cas de la Capsa Gaudí, el CESDA o la inversió que havia de ser temporal pel projecte Shirota Foods, i que poden significar un llast en el futur. També hi ha empreses municipals sobre l'actuació de les quals hi hauria molt a discutir.

Avui vivim temps de crisi econòmica i els recursos econòmics són més finits que mai. És molt important que tots els partits amb representació municipal mantinguem la coherència i expliquem el perquè de les nostres actuacions del dia a dia. Estem convençuts que en un futur no gaire llunyà aquestes decisions poden tenir molta transcendència.

En aquesta línia de transparència, nosaltres no volem amagar a la ciutadania que a la darrera reunió d'INNOVA (3 de desembre de 2010) es va plantejar a l'ordre del dia la concertació d'un préstec de 600.000 euros per garantir la finalització de les obres de La Patacada, les quals estan vinculades a les nostres àrees. Però malgrat això no hi vam votar a favor.

Independentment de quina sigui la finalitat del crèdit, no considerem acceptables que per obtenir-lo s'hagi de recórrer a un aval solidari de les empreses municipals sanejades com és el cas d'AREMSA. Tampoc considerem raonables els elevats interessos que ara ens imposen les entitats financeres.

Per aquesta raó, la posició d'ICV va ser d'abstenció respecte d'aquesta operació de préstec. Tot el que envolta aquest préstec, i altres que poden venir a continuació, ens porta a tres reflexions que volem compartir amb la ciutadania.

En primer lloc, no tenim cap motiu per oposar-nos a un creixement de l'endeutament sempre que això sigui beneficiós per a la ciutat, tot i que és evident que aquest endeutament no ens agrada gens ni mica. No serem nosaltres els que avalarem les polítiques restrictives que ara en nom de l'austeritat ens volen imposar els mal anomenats mercats.

En segon lloc, en canvi, ens semblen abusius els tipus d'interès que estan demanant les entitats financeres, i més quan aquestes mateixes entitats gaudeixen del suport de l'Estat en tots els seus diferents nivells.

I, finalment, sobretot ens preocupa que les entitats financeres ara demanin un aval col·lectiu de les empreses municipals més rendibles i sanejades. Això ens fa sospitar que darrere d'aquesta exigència hi ha una voluntat implícita d'aconseguir el control d'aquestes empreses i propiciar en un futur un procés selectiu de privatitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.