Opinió

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

El llenguatge de les celebracions

Amb tanta martingala, el record constant de José Eulogio Gárate cada cop que algun egòlatra exagerat fa gols de pissarrí. Aquell davanter colchonero dels anys seixanta era la modèstia personificada. Li deien l'enginyer de l'àrea, perquè havia estudiat quan ningú no ho feia en aquell ranci futbol de la dictadura. Venia de família republicana exiliada a l'Argentina, va néixer per accident a Sarandí i l'Athletic no el considerava dels seus. Tan restrictius eren aleshores els biscaïns! A l'Atlético duia el 9, les mitgetes caigudes, sense protecció a les tíbies, elegant, tres cops pitxitxi. Festejava els gols aliè als escarafalls. Amb britànica flegma, només alçava el braç per assenyalar el company que li havia fet la passada, atorgant-li el mèrit, indicant al públic a qui corresponia l'aplaudiment per la jugada. Gárate era un gentleman del futbol, jugador d'equip, exquisit de formes, estil i educació. Encara avui desperta admiració reverencial entre els seguidors del Manzanares.

Pura coherència entre la persona i el col·lectiu, el caràcter i la manera d'entendre el futbol i la vida, l'un i el tot, la manera de gaudir del gol amb els companys i la graderia. Ben divers és el goig que agafa en fred qui tanca in extremis un resultat emocionant. Diferent resulta qui estrena la golejada de qui la tanca. Els que arriben, com dissabte, contra ossos tipus Hèrcules disposats a posar-te ben cara la consecució del triomf per tenir acurada professionalitat. I sobretot, antitètica és avui la celebració, individual i col·lectiva, sigui qui sigui el protagonista, dels gols marcats pel Real Madrid a poc que s'hi fixin. Si ho observeu, us donarà per escriure un llibre del que passa a cada casa, de les seves relacions i tensions. Tot queda reduït a una abraçada, a l'expressió que comunica un món de diferència i distància entre l'èxit i l'abisme. Mentre en la banda blaugrana el moment culminant del futbol sembla pinya castellera, a l'altra, l'arribada de la pilota a la xarxa s'obté per mèrits individuals que només comparteixen pocs amics de l'afortunat, com si allò fos l'exèrcit de Pancho Villa. El dia i la nit entre ser un equip i aplegar estranya suma de talents. Entre el cel i la contumàcia en el fracàs.

TRES ANYS MÉS A banda del que decideixin Alves i Cesc, hi ha equip fins al 2014 i fins que Guardiola vulgui aguantar a la banqueta, un cop confirmada la renovació d'aquest sensacional migcampista anomenat Sergio Busquets, encara en fase d'aprenentatge. No cal parlar de la mitja dotzena de diamants que pugen del filial. Per tant, mantenir que aquest Barça dels rècords està en cicle expansiu no és patir un atac d'eufòria o ser un irresponsable optimista compulsiu tipus Zapatero!
TÍTOLS O NO Després arribaran o no arribaran els títols, que això són figues d'un altre paner, però picant la pedra com s'ha picat aquest mes de gener, fa goig de veure. Cauen les plusmarques enmig d'un circ que encara reclama i pressiona més i ja veu feblesa i crisi si el Barça no marca en els primers cinc minuts de joc. Des de Madrid, continuaran negant el pa i la sal al millor equip de futbol de la història, tot i el partidàs local, l'estratègia d'Esteban Vigo i la falta de punteria, per una vagada, dels blaugrana. I això que Messi va acabar fent dos gols en un mal dia.
mig segle Bé, això de les 15 victòries iguala els temps de Canario, Del Sol, Di Stéfano, Puskas i Gento, però els supera en diferència de gols i aquí radica el deliri, vist i comprovat el canvi del futbol en mig segle. 50 anys fa, per cert, que es va exhaurir la ratxa del Madrid en les copes d'Europa a mans del Barça amb el cop de cap en planxa d'Evaristo. Clar que el madridisme d'aleshores es va queixar dels arbitratges dels referees Ellis i Leafe, precursors, sembla, de l'actual villarato. No cal enorgullir-se: després arribarien els maleïts pals quadrats de Berna en la final amb el Benfica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.