Articles

UT/UDA

Tintín

Has anat a judici. A Bèlgica, un tribunal ha de decidir si et retiren de la circulació o et mantenen viu a les llibreries. El litigi radica concretament en el teu episodi del Congo, on la imatge que es transmet dels negres africans és tan paternal i abusiu que tomba d'esquena. Un tal Bienvenu Mbutu Mondondo et va demandar i va sol·licitar la prohibició del teu còmic perquè resulta ofensiu i fa apologia de la colonització.


Qualsevol que hagi llegit amb una mica d'esperit crític les teves aventures al cor d'Àfrica, haurà sentit incomoditat davant la manera que fas parlar els nadius –com si fossin retardats mentals–, o la neta superioritat que gasteu els blancs en un entorn de gent inútil i infantilitzada. Si ens posem en les sabates d'un africà actual, o no, el teu to és irritant de debò. Però cal arribar a l'extrem de prohibir? Al capdavall, tu ets un tros d'història, oi?


Recordo de menut que un mestre va penjar el testament polític del general Franco a la paret de classe perquè era un document històric. El vam fer enretirar, amb un argument impecable; recordar, debatre i explicar el feixisme no és el mateix que fer propaganda del feixisme. Amb els teus llibres, Tintín, caldria aplicar el mateix barem. Estàs ajudant a recordar, descriure i fer entendre el passat, o estàs fomentant ideologies antisocials? El racisme no és una curiosa anècdota del segle passat, el racisme és un delicte. Això és el que el jutge haurà de decidir, si hi ha delicte; i si et jubilen, jubilat estaràs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.