Opinió

PLAÇA MAJOR

Sant Jordi i la política ‘ganxona'

Analitza la relació entre la política, l'urbanisme i el màrqueting de ciutats

Quan arriba Sant Jordi les llibreries queden plenes de novetats que, moltes vegades, no responen a res més que a la febre consumista per escriptors mediàtics que, molts d'ells, són flor d'un dia. Aquest any m'ha agradat que un dels llibres més venuts hagi estat el de Stephen Hessel, Indigneu-vos!, un petit manual de com els joves d'avui en dia (o no tant) hauríem d'afrontar els reptes de la societat, la voluntat de liderar revolucions pacífiques que contribueixin al canvi. Pels catalans, l'aclucada d'ull que ens fa en la introducció de l'edició en català no deixa de ser un advertiment de tot el potencial que podem desplegar com a país; molt.

Les reflexions de Hessel mereixen tenir l'honor de ser una obra recordada. Però, al marge dels èxits, existeixen obres fetes des de la humilitat que segur que poden aportar molt, encara que sigui en l'estricte cercle més local. He tingut la sort de seguir de ben a prop l'elaboració d'un llibre com Sant Feliu de Guíxols. La ciutat en la primera dècada del segle XXI, del periodista Jordi Sopena i editat per Edicions El Portal. M'agradaria pensar que l'obra posa un petit gra de sorra a un tema que, des de fa temps, ha fet anar de corcoll molts ajuntaments: la relació entre la política, l'urbanisme i el màrqueting de ciutats.

Sant Feliu, ciutat oberta al mar amb vocació de lideratge del seu entorn, és un objecte d'estudi interessant per desglossar i relacionar aquest triple vessant de la gestió de l'administració local, sobretot quan ha viscut canvis polítics força moguts en els darrers vint anys. L'obra també és una defensa de les virtuts que moltes vegades té veure els fenòmens polítics prenent distància, ja que no és un periodista empordanès qui s'enfronta a la realitat ganxona, sinó un de la Franja al qual, més enllà del fenomen del municipalisme, li agrada l'anàlisi de la política en majúscules. Punts de vista diferents ajuden a conèixer realitats complexes, encara que siguin locals; a entendre més com funciona la nostra societat obrint els ulls a noves maneres d'interpretar, nous frames. I aquestes obres, al costat dels best-sellers, també crec que han de tenir un petit racó a la biblioteca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.