Opinió

opinió

Indústria i càncer, un debat que s'ha de fer amb dades

Recentment s'han presentat a la nostra demarcació les dades d'un estudi epidemiològic elaborat pel Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) en el qual es conclou que les persones que viuen al costat d'una central nuclear no tenen més risc de tenir càncer que la resta. Aquestes dades, juntament amb les que consten al Registre de Càncer de Tarragona (RCT), ens demostren que, malgrat la percepció popular establerta, a la nostra demarcació no hi ha més càncer pel fet de tenir-hi segons quina tipologia d'indústries.

La societat ha de tenir mecanismes per controlar la incidència i la mortalitat, i en quina mesura l'entorn afecta segons quines malalties com el càncer. Ara bé, també ha de donar credibilitat a les xifres que es desprenen d'estudis epidemiològics, ja sigui el que s'ha presentat recentment com les dades que consten al RCT. La incidència de càncer a la nostra regió és la que, per estadística, correspon a la franja mediterrània i, per tant, no hi ha més càncer a la demarcació pel fet de tenir nuclears o indústries químiques.

Des del Departament de Salut, el control o l'anàlisi de la influència d'aquestes indústries a la nostra societat es fa des de l'Observatori de Salut i Medi Ambient, amb estudis concrets que ens informen sobre quin és l'impacte que poden tenir aquestes indústries en la població. També cal tenir en compte que plans com el Penta (Pla d'Emergències Nuclears de Tarragona) també vetllen per la seguretat de les persones.

És evident que incidents com els que s'han viscut darrerament al Japó són el detonant per crear preocupació entre la societat. Ara bé, el que hem de garantir és que aquests tipus d'indústries tinguin els controls necessaris perquè estiguin gestionades correctament i que l'administració tingui les eines necessàries perquè aquesta gestió es pugui avaluar també en l'àmbit de la incidència en la salut de les persones.

Les dades que es desprenen de l'estudi presentat pel CSN i les que el RCT ha recollit des de fa més de 30 anys juntament amb les dades de l'Observatori de Salut i Medi Ambient ens han de fer estar tranquils sobre la incidència que aquests tipus d'indústries tenen en l'entorn, i han de fer la funció de baròmetre i de referència per poder crear arguments vàlids sobre aquestes qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.