Opinió

LA COLUMNA

Temps de perdó

Alguns presos d'ETA han començat a transitar el llarg sender de la reconciliació

Recentment el govern noruec ha demanat perdó als ciutadans que pateixen fatiga crònica perquè no els ha tractat prou bé. També fa poc, Berlusconi trucava a la televisió per dir que Angela Merkel li havia demanat perdó per haver fet brometa sobre Itàlia durant la cimera europea. Val a dir que la cancellera alemanya diu que no sap de què li parlen. Sigui com sigui, hi ha moltes maneres de demanar i atorgar el perdó. Les relacions internacionals estan farcides de guerres estalviades per una disculpa oportuna o de matances inútils per no saber dir “ho sento”. La Transició espanyola va ser un formidable exercici de generositat. Els derrotats, humiliats, condemnats i afusellats van acceptar la impunitat dels que havien torturat, delatat, violat i assassinat durant quaranta anys de tirania.

Ara som en una nova cruïlla històrica. L'abandó definitiu de les armes per part d'ETA ha obert el debat sobre com es pot reparar el dany causat a les més de vuit-centes víctimes de la barbàrie terrorista. I la primera constatació és que si bé la memòria ha de ser servada, no hi ha res que compensi el dolor tan intens i la pena tan profunda que genera la mort violenta d'una persona estimada. Ho pot amorosir la justícia justa, el reconeixement públic i el consol social. Però arribada l'hora de la veritat, s'imposa girar full. Perquè les víctimes no tindran cap paper en el procés de pau que ara s'inicia, justament per això, perquè són víctimes. La seva percepció legítima dels fets està entelada per vivències massa personals, massa doloroses, per mantenir la necessària equidistància que els temps reclamen. Potser assistiran a fets que reobriran ferides, a indults que els indignaran i a beneficis penitenciaris que els faran bullir la sang. Serà dur, però és el camí. El perdó generós a aquells que mostrin penediment sincer és l'única manera de tancar trenta anys d'aquesta pàgina sagnant. Vint-i-quatre presos etarres ja han abjurat de la violència, han demanat perdó a les víctimes i s'han compromès a restituir el dany causat. Han començat a transitar el llarg sender de la reconciliació, la del perdó que no oblida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.