Opinió

la columna

El lloro petarà amb tanta xocolata

La nit electoral, en Jordi Basté em va convidar perquè, amb un grapat d'amics, féssim tertúlia a RAC1. Mentre anaven sortint les dades, de tant en tant, en Jordi preguntava: “I del Senat que se'n sap? Alguna notícia del Senat?” Fregant la mitjanit, quan ja feia estona que tot el peix estava venut, va trobar la resposta: “El Senat, ni hi és ni se l'espera.” Es podia dir més alt però no més clar. I és que el Senat, un cop més, va ser el gran absent de les eleccions generals espanyoles. Convertit en una cambra de segona lectura sense rellevància i amputada la seva representativitat territorial, la Cambra Alta ha esdevingut un enorme interrogant polític. Conec la vàlua i preparació d'alguns dels senadors elegits i per això encara em sap més greu que malbaratin el seu talent i experiència en un territori tan erm.

No es tracta en quatre ratlles de demanar la desaparició del Senat, entre altres coses perquè el procés és massa complex per resoldre'l amb un pim pam, i perquè tampoc no tinc la resposta absoluta. Però sí que valdria la pena reflexionar-hi a fons. En uns moments en què els governants demanen als ciutadans sang, suor i llàgrimes, és de calaix que ells també facin examen de consciència per veure què es pot aprimar de l'estructura institucional. Perquè, el que és bo per al Senat, també ho podria ser per a alguns ministeris i delegacions del govern central que tenen les seves funcions perfectament duplicades a les autonomies, per a les diputacions esdevingudes repartidores de motxilles misterioses, per als consells comarcals de funcions difuses, per a les corporacions, agrupacions i comissions de feina misteriosa o per a alguns pobles i poblets convertit ens regnes de taifes.

Algú dirà: és que quedaria molta gent sense feina i seria una llàstima. Però mal assumpte si aquest es l'argument més potent per defensar-ne la continuïtat. I un altre hi afegirà encara: això és la xocolata del lloro. I aquí si que no hi passo, perquè aquest lloro deu estar a punt de rebentar de tantes dietes que es fot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.