Opinió

de set en set

Nicaragua

De vegades sembla que tota opinió s'ha de regir per les directrius de la publicitat. Estar d'acord amb les demandes dels transportistes ens pot deixar en fora de joc en el partit que juga Barcelona per no perdre la seu del congrés de telefonia mòbil. El mateix pot passar amb el cas de frau en la Cooperació valenciana. Parlar-ne no afectarà el bon nom de la Cooperació. Denunciar els abusos és l'única mesura higiènica a les nostres mans.

Fins fa poc, de la relació entre València i Nicaragua se sabia que Rubén Darío hi havia estat en un acte de germanor a principi del segle passat. Era un record dolç d'una València ja aleshores interessada pels grans esdeveniments. Les últimes notícies han esquitxat aquest record per un nou cas de corrupció. Dues subvencions de 833.000 euros, atorgades entre 2008 i 2009 i destinades a projectes de recerca d'aigua i millora de cultius a Nicaragua, i que han servit per comprar dos entresòls amb pàrquing a València.

La notícia té un costat depriment. Revela que, en realitat, les fundacions no van enganyar ningú: els projectes preveien destinar més de la meitat de l'import de la subvenció a la compra d'immobles que farien de “secretaria tècnica de coordinació”. El contrast en l'ús dels diners públics és eloqüent. Segons la investigació, la Fundació Cyes (Cultural y de Estudios Sociales) va destinar a més 91.000 euros per arreglar els immobles, i 18.000 per a les perforacions de dos pous a Nicaragua.

La investigació explica que, a petició de la Generalitat Valenciana, Cyes va haver de presentar unes altres factures, ja que les requerides inicialment havien estat desestimades per escandaloses. Les segones van arribar des de Nicaragua. Una parlava d'uns 90.000 euros en concepte de “jornals de treball i rehabilitació de vies d'accés a camins veïnals”. Un simple càlcul del salari mitjà de la zona fet pel jutge que investiga el cas conclou que, per aquests diners, haurien treballat 1.967 homes durant un mes seguit. Dels catorze detinguts, sis ja són a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.