Opinió

de set en set

Del sud

Del sud ens arriben notícies. D'aquest sud de pobresa i de fam, també de violència. I resulta que avui és una de les bones: l'alliberament d'ostatges a Mali. Al Sahel, ahir alliberaven el català de Mallorca Enric Gonyalons, l'espanyola Ainhoa Fernández i la italiana Rosella Urru. Són d'una ONG de les que volen canviar el món, de les que es comprometen políticament, Mundubat. Els van capturar als camps sahrauís d'Algèria, els han alliberat a la cada cop més sotmesa al fonamentalisme Mali. I sembla que són al país dels homes íntegres que vaig tenir la sort de visitar fa unes setmanes, Burkina Faso. I tot perquè no hi ha la valentia d'agafar el bou per les banyes. Perquè es permet als integristes avançar (en aquest cas a Mali), anul·lar la voluntat del poble, molt del qual és també musulmà, i expulsar-lo cap al sud, quan la unió d'estats de l'Àfrica Oriental ja ha demanat a les Nacions Unides que intervingui en el conflicte. Un conflicte agreujat per una crisi alimentària dramàtica, una regió pobra on la desertització avança, i on no hi ha més dignitat que la de la seva gent que resisteix, i els homes i dones compromesos com els cooperants alliberats que han estat capaços d'arriscar molt més que els seus ideals.

Avui serà dia de sobretaules on es diran coses com “aquests nois ja sabien a què s'exposaven”. Ja ho crec! I és per això que em permeto trencar una llança per tots tres. I perquè no és casualitat que un dels homes més compromesos amb els drets humans i la catalanitat a les Balears, Bernat Vicens, sigui el portaveu de la família de l'Enric. Perquè quan estires fils, per trobar explicacions, t'adones que certament un altre món és possible, i ho és gràcies a homes i dones valents. Valents fa una trentena d'anys al si d'una parròquia a Mallorca, i valents avui com la Rosella, l'Enric i l'Ainhoa. Avui ells i les seves famílies respiren tranquils. I la resta dels qui ens ho mirem hauríem de poder reconèixer en ells i en molts cooperants l'energia transformadora i necessària. Jo avui estic molt contenta. Molt més que ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.