Opinió

la columna

Paga tu la festa, Rigola!

El passat 4 d'octubre, Àlex Rigola va presentar la seva particular versió del Macbeth shakespearià al Temporada Alta de Girona. Després d'una estrena que el mateix director (i la pràctica totalitat dels crítics) va definir com a desastrosa, Rigola va publicar un missatge al Facebook on demanava excuses per la baixesa del resultat. També confessava haver fet alguns retocs a la proposta escènica fins a convertir-la en defensable, oferint als espectadors de la malaurada première l'oportunitat de veure de nou aquest MCBTH al Teatre Nacional. Amb empatia isabelina, Rigola va prometre pagar de la seva pròpia butxaca les entrades dels espectadors descontents i convidar-los-hi personalment (traduït al cristià: fer simple ús de les seves invitacions, de les quals sempre podrà disposar sense cap mena de contenció).

La falsa modèstia i el victimisme d'escolania del cas són simplement fastigosos. Presentar un Macbeth desastrós als teus espectadors i dir-los que has “solucionat tots els problemes i els des-encaixos (sic)” d'un Shakespeare amb un únic assaig és prendre la gent per imbècil. Suggerir que els defectes d'impostació dels actors es deuen a no haver confrontat el text a una sala plena és mentir amb total impunitat (si un director sap que no té prèvies, ha d'advertir o corregir els seus actors: i llestos!). Però la lliçó majúscula de cinisme arriba amb la pantomima de pagar unes entrades que Rigola no costejarà, perquè el TNC se'n farà càrrec, i que en qualsevol cas no arribaran a la mil·lèsima part del sou que ha cobrat. L'enfant terrible, com sempre, subvencionat.

Sorprenentment, els mateixos ciutadans que escarnien amb raó aquells encorbatats que es vantaven d'ensenyar economia a ZP en dues tardes, aplaudeixen com xaiets els estafadors que pretenen restaurar un Macbeth en un sol assaig. Mentrestant, els activistes de l'art com Rigola, que ploren les retallades i la pujada de l'IVA, no tenen cap contemplació a programar l'enèsima despesa pornogràfica de recursos públics. Ara vas de filantrop, Àlex? Doncs sufraga la producció o renuncia al sou que t'hem regalat per la cara. I si vols demanar perdó de debò paga tu la festa, Rigola!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.