Opinió

La Columna

L'ase de tots els cops

Centre de Madrid. Un grapat de persones amb bata blanca surten d'un hospital públic i tallen el trànsit. El taxista diu que això li passa cada dos per tres i que ja hi té pell morta. Centre de Barcelona. Una manifestació baixa per Balmes i a la cruïlla amb la Diagonal es fa una seguda. No eren gaire més d'una cinquantena, suficients però per paralitzar els dos sentits de l'artèria principal de la capital catalana. En l'un i l'altre cas desenes de ciutadans que no tenien res a veure amb el motiu de la protesta varen pagar-ne els plats trencats. El seu únic error va ser passar pel lloc equivocat en el moment inadequat. Res de nou ni diferent, si no fos perquè a Madrid durant tota la protesta no va aparèixer ni un policia, mentre que a Barcelona els manifestants anaven escortats per furgons dels Mossos i d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana.

El dret de manifestació és inalienable i, enmig d'una crisi com l'actual, que afecta tants col·lectius diferents, és lògic que les protestes es multipliquin i busquin el major ressò possible. La qüestió és valorar-ne l'eficàcia i les conseqüències. En primer lloc, perquè la reiteració molt sovintejada pot convertir-les en part del paisatge i les possibilitats que tenen de despertar l'atenció disminueixen exponencialment. Però també pels problemes que causen als ciutadans que veuen conculcat el seu dret a la mobilitat.

Conjugar drets que a vegades poden col·lidir no és gens fàcil. I per això és important buscar fórmules perquè els uns i els altres es puguin exercir sense perjudicar-se. No passa res per esperar-se deu minuts fins que acabi una seguda o perquè el metro no arriba, però quan aquestes interrupcions de la normalitat es donen amb tanta freqüència, com ha passat recentment, la cosa canvia. Sobretot perquè el pagador final sempre és el mateix. Aquell que ha aguantat estoicament la pujada dels impostos i dels preus, la retallada dels serveis públics o la dels salaris. El mateix que sense saber per què ni haver fet res mal fet s'ha convertit en l'ase de tots els cops.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.