Opinió

LA COLUMNA

Rebuig de l'era Reagan

Els electors nord-americans han rebutjat els valors del classisme, la insolidaritat
i la desinformació que
van marcar presidències com ara les de Reagan o George W. Bush

Tot i que fa només deu dies que es van celebrar les eleccions presidencials nord-americanes, les reverberacions de la reelecció de Barack Obama comencen a deixar-se notar. El país que va portar Obama quatre anys més a la Casa Blanca no és el mateix que fa trenta anys va elegir Ronald Reagan. De fet, la victòria d'Obama aquest 2012 significa un cert rebuig social dels valors que van encarnar l'anomenada “revolució conservadora” de Reagan.

Els Estats Units que han elegit Obama són una societat multiracial i multicultural. Les majories partidàries del president es concentren a les grans ciutats i aglutinen una constel·lació de comunitats que no té gaire res a veure amb les classes dominants tradicionals.

La marca Obama té el seu pes principal entre els joves, els immigrants o les dones, no pas entre els homes blancs de classe mitjana i alta que formaven la principal clientela del seu adversari, Mitt Romney.

Els electors han rebutjat els valors del classisme, la insolidaritat i la desinformació que van marcar presidències com ara les de Reagan o George W. Bush. És difícil que aquesta transformació no marqui tendència. Si Obama aconsegueix que els EUA no es precipitin en l'abisme del deute que podria arrossegar-los (juntament amb Europa) a la recessió, el canvi de valors que la seva victòria ha prefigurat podria significar efectivament una transformació dels valors conservadors que durant les darreres dècades han dominat els EUA i el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.