Opinió

La columna

Junqueras

Junqueras haurà de civilitzar un partit que només controla parcialment

Catalunya: país mediterrani, inconstant i addicte a la traïdoria. Fa poques setmanes, sota cada pedra s'hi amagava un tremolós mandarí d'ERC disposat a elogiar (en sordina) la valentia sobiranista d'Artur Mas. Però, dies després, aquests mateixos visionaris li diuen tou i poruc al Molt Honorable, i l'adverteixen –amb posat greu– de no caure en les temptacions sociovergents del Conde Duran. Per aquelles curiositats de la vida, tots els republicans que han anat expulsant bromera des del 25-N amb la patacada del massianisme estan tramant la mateixa operació d'inflament d'ego amb l'Oriol Junqueras. La inconstància catalana, ja ho sabem, té un protagonista privilegiat: el convers. La nit del 25-N vaig escoltar una munió d'elogis al líder d'ERC; ben merescuts, però disparats per tots aquells autodenominats agents socials que l'havien insultat sistemàticament per haver fet seguidisme d'Artur Mas. Recordeu aquelles tertúlies en què alguns tòtems republicans pintaven l'Oriol com un osset de peluix, escampant el tòpic del “reiet, tu ets massa bona persona per governar”?

L'enemic d'Oriol Junqueras, per tant, no serà només la fatxenderia paternalista que els convergents han demostrat sempre envers ERC; a banda d'ajudar el govern en moments tremendament complicats, Junqueras haurà de civilitzar un partit que només controla parcialment. Estalviant-se entrar al govern, Junqueras ha salvat hàbilment el ball de bufetades pels càrrecs polítics que acostumen a esquinçar les costures més febles d'Esquerra. Malgrat tot, el suport parlamentari al govern no pot ser l'únic paper que el líder d'ERC es reservi: si jo fos el president, donaria a Junqueras una vicepresidència a l'ombra i l'encastaria a un avió amb un estol de diplomats que expliquessin el conflicte català per tots els racons del món (especialment els poderosos: Washington, Israel i Roma). El referèndum de secessió no serà com Arenys o Barcelona perquè necessita un agent internacional legitimador. Molts independentistes freakies no ho volen ni sentir: amb Mas tocat, i abans que el traeixin, només els ho pot fer entendre Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.