Opinió

LA COLUMNA

Vacunes infidels

La campanya dels talibans contra les vacunes antipòlio posa en risc la vida de 250.000 infants pakistanesos

Sembla com si el déu en el qual creuen els fonamentalistes islàmics pakistanesos hagués decretat que és bo que els infants d'aquell país pateixin poliomielitis. Només així es pot explicar la campanya d'atemptats dels talibans contra el personal mèdic i sanitari d'Unicef i altres agències internacionals que administren vacunes contra la pòlio als infants de les zones tribals pakistaneses del Waziristan, a l'oest del país.

L'excusa dels talibans per a la seva campanya contra les vacunacions són els preceptes religiosos, ja que qualifiquen les vacunes com a instruments dels infidels. De fet, el que fan és un xantatge per exigir la interrupció dels atacs nord-americans amb avions robot, que durant els darrers anys han delmat a la direcció de l'organització terrorista Al-Qaida.

Com passa gairebé sempre en els conflictes internacionals, la veritat té més d'una cara. L'hostilitat dels talibans contra les vacunes antipòlio –que posa en risc la vida i la salut d'uns 250.000 infants pakistanesos– té el seu origen en una dissortada operació de la CIA, que el 2010 va utilitzar la cobertura d'una campanya de vacunació contra l'hepatitis per rastrejar l'amagatall d'Ussama Ben Laden. Aquesta operació va fracassar, i Ben Laden fou finalment trobat emprant mètodes més contundents, com les tortures als detinguts d'Al-Qaida a la presó il·legal de Guantánamo.

Els talibans no aconseguiran que els avions robot dels EUA deixin de volar sobre el Waziristan. Resta per veure si aconseguiran aturar les vacunacions. La poliomielitis ha estat eradicada a gairebé tots els països del món, amb tres excepcions notables: l'Afganistan, el Pakistan i Nigèria, justament els llocs on els qui lluiten contra la malaltia s'enfronten als atacs dels qui creuen que la sanitat és un instrument dels infidels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.