Opinió

de set en set

Nadals

No és un error gramatical. Són sensacions en plural. Són el Nadal de les dues cooperants segrestades a Somàlia –el segon lluny de casa–, el de Pere Casaldàliga –privat de llibertat per interessos econòmics–, el de milions de refugiats, desenes de milers a Síria per exemple –en un patiment cruel i indecent– o el d'homes i dones que fa quatre dies eren treballadors amb casa de lloguer o pròpia, i que avui dormen al ras perquè el sistema i la indolència dels qui hi donem suport hem decidit que no compten. I sóc a casa llepant-me els dits després de menjar el cap d'una gamba deliciosa, olorant la sopa de galets que he estat tot el matí bullint, i mirant de gaudir amb la família d'un moment de gran felicitat. I no em sento malament pel que sóc o pel que tinc, però sí sento un punt de ràbia de pensar que no caldria que moltes de les injustícies amb què convivim fossin també avui una realitat en paral·lel.

Mentre escric això sóc conscient que els sentiments no són ni únics ni extraordinaris. Que la història de la humanitat està plena de contradiccions i contrasentits. Que des que el món és món els poderosos no saben el que és una crisi, i els qui els permetem ser-ne amb la nostra manca de compromís, som els qui la patim amb la intensitat que els titelles de negre els ho permeten. Sí que és cert que aquests són dies d'aturar-nos i reflexionar. I em tranquil·litza pensar que a moltes cases aquesta lectura ha estat intensa i interessant. La lectura de qui ja no s'empassa que són coses que passen, que no hi podem fer res perquè els poderosos són els qui engeguen o aturen el cronòmetre. Segura que fa quatre dies ho hem volgut fer carn en un parlament que no es conforma amb somniar, sinó que el que vol són solucions. I és aquí on cal mantenir ben carregada la bateria, ben enceses les alarmes. Perquè després d'una crisi com aquesta, no serem dignes si no en sortim amb un model inclusiu, just i honest. Jo no em menjaré els galets al 2013 amb la mateixa tranquil·litat si no hem millorat algunes coses.

És el desig per l'any que entra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.