Opinió

LA COLUMNA

Concessionaris d'ITV

Els espanyols estan fent tot el possible per castrar el referèndum del 2014 amb la corrupció. Fracassats els plans d'engarjolar el president Mas, els nous comodins unionistes es diran Pallerols, Crespo o Pujol i Ferrussola. Aquests són els asos d'un nou relat que canviarà ben prest el cafè per a tothom pel corruptes per a tothom. Com ha fet sempre per salvar la pàtria, el poder cortesà madrileny es refugiarà en l'esperpent argumental: insistiran que Catalunya té tants lladres com Espanya amb l'únic objectiu de demostrar que són una i la mateixa cosa. D'aquí l'ostinato tertuliàstic: com pot CDC parlar d'independència si té la seu embargada i el secretari general imputat? Són les mateixes reunions d'intereconomistes en què mai no es recordarà personatges com Jesús Sepúlveda, marit d'Ana Mato, que continua treballant al PP tot i estar imputat pel cas Gürtel. Ni tampoc el fet prou curiós que cap jutge espanyol mai no hagi tingut els pebrots d'embargar la seu del PSOE pel cas Filesa (el del catalaníssim Josep Maria Sala, recordeu?) ni la del PP pel cas Bárcenas. En diuen memòria selectiva.

Encara que Rubalcaba gesticuli per demanar la dimissió de Rajoy, els ciutadans han assumit de fa molt de temps que el PSOE també té una quota privilegiada de paternitat en l'Espanya corrupta. No crec que Catalunya sigui immune a les malifetes, ni que tinguem un fet diferencial que ens faci més angèlics. Però és indiscutible que els estats gestionen amb més mal·leabilitat la corrupció dels seus líders. Alemanya segueix venerant Kohl malgrat el finançament il·legal de la CDU i els Estats Units encara tenen la diplomàcia exterior de Nixon com a exemple tot i el Watergate. Els estats també són una eina simbòlica per regurgitar el mal que produeixen: si nosaltres en volem un, haurem de començar a pensar com gestionem estatalment la nostra corrupció. Espanya ha aconseguit rehabilitar com a autoritat moral un president encara orgullós dels seus ministres torturadors d'etarres: espero que siguem prou hàbils com per empassar-nos qualque nen cràpula que juga a regalar els concessionaris d'ITV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.