Opinió

de set en set

Violència

Paraula espantosa. La veig ara per televisió contra dues famílies emmordassades en dos assalts a casa seva. Sento com me la dibuixen per ràdio mentre es parla de Síria. Violència i vulnerabilitat. I de sobte em violento… escoltant que hi ha nens i nenes a Barcelona que no poden berenar a casa i afortunadament poden fer-ho en centres socio-educatius. Quan llegeixo que una dona s'ha suïcidat en rebre una ordre de desnonament d'un habitatge social. Em violento i m'indigno. I penso: violència? Violències! I recordo que m'ha fet reflexionar molt aquests dies haver estat a la presentació del llibre del fotoperiodista Jordi Borràs sobre violència a Barcelona. Una mirada que desvetlla violències. La que molts manifestants alterats exerceixen sobre mobiliari urbà, o la que agents de l'autoritat practiquen llançant bales de goma a manifestants que han perdut ulls, melses. Violències a les quals al·ludia el diputat David Fernàndez en aquella presentació, i que tenen a veure amb imposicions econòmiques, judicials, policials, de dubtosa legitimitat. Violències que criden altres violències. O és que mai no hem pensat o fins i tot verbalitzat allò de: “Amb tot el que està passant no entenc encara com és que no passen més coses!”

I els qui treballen la cultura de la pau insisteixen a posar en valor la formació i el diàleg. I se m'il·luminen els ulls quan escolto que es dóna crèdit a un estudi d'Intermón que diu que per evitar la pobresa i l'exclusió cal augmentar la recaptació i la justícia fiscal, blindar les polítiques socials i de cooperació, i adoptar mesures de regeneració democràtica. I alerten: si es manté la tendència actual, el 2025 l'Estat espanyol podria tenir 20 milions de pobres, un 42% de la població. I Catalunya, 2,6 milions de pobres, un 34,5% del total de catalans. I se m'encongeix el cor de pensar que no remem en aquest sentit. I sento que anem tard en moltes reaccions i cal avançar-nos amb les solucions. Que els qui legislen comencin a treballar seriosament per la justícia social, l'únic camí per sortir de la crisi i posar fi a les violències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.