Opinió

LA COLUMNA

Prou de cilici

Quan les espurnes de la recuperació s'imposen a les tenebres de la crisi, val la pena veure el got mig ple

Des de fa setmanes, quan tinc l'ocasió de parlar amb algun dels que remenen les cireres, miro d'interrogar-lo sobre com li van les coses, si és cert que hi ha una millora o si ja albira la llum al final del túnel. I una majoria aclaparadora em diuen que, efectivament, noten algun moviment incipient de recuperació, els optimistes, o que ens arrosseguem pel fons, els militants del bàndol dels pessimistes. Sigui com sigui hi ha coincidència que la caiguda a plom s'ha frenat. I les xifres ho avalen, tant pel que fa a la sortida de la recessió com pel que fa a la lleu millora de l'ocupació, l'estabilitat de la prima de risc, el boom de les exportacions, l'esclat del turisme i l'arribada de capital estranger a les empreses nacionals. Altres indicadors descriuen sectors fins ara a l'UVI, com la publicitat, que comencen a recuperar el pols, i fins i tot hi ha qui gosa entrellucar un brot del consum. Tot plegat són elements positius que, després de sis anys de mastegar gos, tampoc s'han de magnificar com si fóssim a les portes d'una arcàdia feliç, entre altres coses perquè queden molts pressupostos per equilibrar, dolorosos ajustos per fer, muntanyes de deutes per pagar i milions d'aturats que costarà Déu i ajut tornar-los al mercat laboral.

Però també en economia, les coses sovint no són com semblen, sinó com es perceben. I aquest principi fonamental de la comunicació és aplicable sobretot a instants com els actuals. Quan les espurnes de la recuperació s'imposen a les tenebres de la crisi, val la pena veure el got mig ple, encara que només sigui perquè és l'únic camí cap a la sortida. Els polítics i governants han de sentir al clatell l'alè dels ciutadans que han acceptat les retallades i l'ajust franciscà com una excepció amb data de caducitat. I, alhora, han de fer-los saber també que ningú tolerarà ni un segon més del que sigui necessari el cilici imposat per expiar pecats sobrevinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.